Sorry! your web browser is not supported;

Please use last version of the modern browsers:

متاسفانه، مروگر شما خیلی قدیمی است و توسط این سایت پشتیبانی نمی‌شود؛

لطفا از جدیدترین نسخه مرورگرهای مدرن استفاده کنید:

للأسف ، متصفحك قديم جدًا ولا يدعمه هذا الموقع ؛

الرجاء استخدام أحدث إصدار من المتصفحات الحديثة:



Chrome 96+ | Firefox 96+
عملیات روانی
  • تاکتیک ها و ابزارهای عملیات روانی دشمن در انتخابات 22 خرداد تاکتیک ها و ابزارهای عملیات روانی دشمن در انتخابات 22 خرداد
    پنج‌شنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۳۸

    بسم الله الرحمن الرحیم تاکتیک ها و ابزارهای عملیات روانی دشمن در انتخابات 22 خرداد 1 -گذار از جنگ سخت به جنگ نرم/ حمید حاذق نیکرو عملیات روانی جزء کارآمدترین، پویاترین و در عین حال موثرترین اقدامات شمرده می شود که هر کشوری در جهت خنثی سازی اثرات این اقدامات تمامی تلاش و امکانات خود را به کار می گیرد چون به دلیل گستردگی ابعاد و همچنین موثر بودن آن، این عملیات قادر است افراد یک ملت یا ملت ها را تحت تأثیر خود قرار دهد. در طول تاریخ با استفاده از

    بسم الله الرحمن الرحیمxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    تاکتیک ها و ابزارهای عملیات روانی دشمن در انتخابات 22 خرداد

    1 -گذار از جنگ سخت به جنگ نرم/ حمید حاذق نیکرو

    عملیات روانی جزء کارآمدترین، پویاترین و در عین حال موثرترین اقدامات شمرده می شود که هر کشوری در جهت خنثی سازی اثرات این اقدامات تمامی تلاش و امکانات خود را به کار می گیرد چون به دلیل گستردگی ابعاد و همچنین موثر بودن آن، این عملیات قادر است افراد یک ملت یا ملت ها را تحت تأثیر خود قرار دهد.

    در طول تاریخ با استفاده از شیوه های جنگ روانی توانسته اند به پیروزی های چشم گیری دست یابند و بر حریف چیره شوند هرجا که تاکتیک های جنگ نظامی با تمامی ابعادش نتوانسته خللی در روحیه و اراده نیروهای دشمن خدشه ای وارد سازد از ابزار جنگ روانی در جهت شکستن اراده ملت ها و جنگجویان دشمن استفاده شده است. خطر این جنگ ناشی از هدف قرار دادن اندیشه، بینش، عقل، قلب و درنهایت رفتار نیروهای درگیر و یا مخاطبان است که روحیه آنان را تضعیف کرده و عزم و اراده آنان را سست می نماید و سپس به سوی شکست می کشاند و از سوی دیگر روحیه نیروهای خودی و ملت و مخاطبان خود را بالا برده و منجر به وحدت و همبستگی می گردد. اغلب حاکمان به ویژه فرماندهان نظامی در طول تاریخ از اثرات جنگ روانی غافل نبوده و نسبت به اجرای آن در جنگ و یا حتی صلح اهتمام ویژه ای داشته اند.

    عملیات نظامی به دلیل پرهزینه بودن، تلفات انسانی بالا، خسارات اقتصادی و زیربنایی و محتمل نبودن پیروزی (رسیدن به اهداف)؛ عملیات روانی جایگزین مناسبی برای جنگ های نظامی می باشد چون جنگی کم هزینه و بدون تلفات انسانی اما اثرگذارتر از جنگ های نظامی است.

    در این خصوص مناسب است اسنادی ارایه گردد. این سند که به پروژه دلتا یا استراتژی آمریکا علیه جمهوری اسلامی و همچنین جنگ نرم شهرت یافته از جمله آن است بیان بخش کوچکی از آن تأکیدی بر پیگیری عملیات روانی از طرف دشمن علیه انقلاب اسلامی است (متن کامل این سند در آرشیو خبرگزاری مهر، فارس و روزنامه کیهان موجود و در دسترس است): کمیته خطر جاری (The committee on the present danger)عنوان کمیته ای است که در دهه 1970 و در اوج جنگ سرد، توسط گروهی از سناتورهای آمریکایی، مسئولان ارشد وزارت خارجه، اساتید برجسته علوم سیاسی، موسسه مطالعاتی «آمریکن اینترپرایز» و گروهی از مدیران باسابقه سیا و پنتاگون با هدف خروج از بن بستی بود که در دوران جنگ سرد میان دو ابرقدرت آن زمان یعنی ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی در توازن هسته ای به وجود آمده بود. به گونه ای که کارشناسان ارشد نظامی به صراحت اعلام کرده بودند، در صورت وقوع جنگ هسته ای میان دو ابرقدرت، هر دو طرف جنگ بازنده نهایی خواهند بود، تأسیس شد. اعضای این کمیته با منتفی دانستن «جنگ سخت» بین دو ابرقدرت، تنها راه به زانو درآوردن رقیب را در «جنگ نرم» و «فروپاشی از درون» طراحی و به مرحله اجرا درآوردند. براساس این طرح «جنگ نرم» با اتخاذ راهبردهای «دکترین مهار»، «نبرد رسانه ای» و «ساماندهی نافرمانی مدنی» همراه گردید. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و پایان جنگ سرد، فعالیت این کمیته برای یک دهه به حالت تعلیق درآمد و پس از وقایع 11 سپتامبر 2001 بار دیگر عناصری چون مارک پالمر، کنت پولاکف، مارتین ایندیک، ریچارد پرل، داگلاس فیث، کاندولیزا رایس و مارگ گرچت در این کمیته گردهم آمدند و این بار نام آن را کمیته صلح جاری نهاده، تا به تجزیه و تحلیل فرصت ها و تهدیدهای فراروی دولت ایالات متحده آمریکا بپردازند. «مارک پالمر»، از اعضای برجسته این کمیته و چهره بانفوذ دستگاه سیاست خارجی آمریکا، در گفتگویی با «دبوراه سولومود»، خبرنگار روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز، صراحتا با ایده تهاجم نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران مخالفت کرده و اعلام کرد:

    «ایران به لحاظ وسعت سرزمینی، کمیت جمعیت، کیفیت نیروی انسانی، امکانات نظامی، منابع طبیعی سرشار و موقعیت جغرافیایی ممتاز در منطقه خاورمیانه و هارتلند نظام بین الملل به قدرتی کم بدیل تبدیل گردیده که دیگر نمی توان با یورش نظامی آن را سرنگون کرد.»

    در گزارش کمیته خطر جاری که در دسامبر 2005 توسط «مارک پالمر» جمع بندی و تدوین شد، براندازی نظام جمهوری اسلامی با تمرکز فعالیت ها به سه محور دکترین مهار، نبرد رسانه ای و ساماندهی نافرمانی مدنی، مورد تأکید و توصیه قرار گرفت. گزارش کمیته خطر جاری که با عنوان «ایران و آمریکا، رهیافت جدید» تنظیم شده است، دارای پانزده محور کلی بود که اشاره به برخی کفایت می کند:

    - دامن زدن به نافرمانی مدنی در تشکل های دانشجویی و نهادهای غیردولتی و صنفی از ابزارهای مهم فشار بر ایران است.

    - باید شبکه های متعدد رادیو تلویزیونی را برای ایرانیان تدارک دید و پیام های خود را با پیشرفته ترین تکنولوژی های روز، به دست مردم ایران برسانیم.

    - تضعیف ستون های حمایتی حکومت ایران که همانا سرویس های امنیتی و نظامی این کشور می باشند، باید در دستور کار قرار گیرند.

    - باید قدرت بسیج و سپاه را از میان برد و در وزارت اطلاعات تغییرات اساسی و یا به طور کلی آن را حذف کرد...

    درخصوص جنگ یا عملیات روانی تعاریف زیادی توسط افراد، کشورها و سازمان های نظامی صورت گرفته است که با همدیگر تفاوت دارد اما اکثر آنان در برخی واژه ها اشتراکات فراوانی دارند می توان به کلید واژه هایی چون، بهره گیری ازهر نوع امکانی برای تأثیرگذاری بر مخاطب برای رسیدن به هدف، یا تغییر رفتار یا تغییر نگرش و وادار کردن نفرات دشمن به فرار یا تسلیم و... در این خصوص نویسنده مصری صلاح نصر در کتاب خود درخصوص عملیات روانی چنین می نویسد: «جنگ روانی یعنی استفاده ازهر نوع وسیله ای به منظور تأثیرگذاری بر روحیه و رفتار یک گروه، با هدف نظامی مشخص» (نصر، صلاح، 1380، جنگ روانی، ترجمه محمود حقیقت کاشانی، سروش، چاپ دوم، تهران)

    حال با توجه به تمام تعاریفی که وجود دارد می توان تعریفی تقریبا جامع به شرح زیر جهت روشن شدن اذهان ارایه نمود.

    عملیات روانی عبارت است از: فرآیند بهره برداری صحیح و طراحی شده از همه امکانات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، نظامی، فرهنگی، تبلیغی و رسانه ای به منظور تأثیرگذاری بر اذهان، عقاید، احساسات، تمایلات، اراده و رفتار گروه های مخاطب برای پشتیبانی از اهداف یا برای رسیدن به اهداف.

    برای جنگ یا عملیات روانی از گذشته تاکنون نامهایی همچون؛ جنگ سرد، جنگ افکار، جنگ برای تسلط بر فکر مردم، جنگ فکری، جنگ ایدئولوژیک یا عقیدتی، جنگ اعصاب، جنگ سیاسی، فعالیت های اطلاعاتی و بین المللی، فعالیت های اطلاعاتی ماورایی، مبارزه اطلاعاتی، تبلیغات، تبلیغات بین المللی، جنگ تبلیغاتی، جنگ کلامی، خصومت غیرمستقیم، تحریک، ارتباطات بین المللی و... به کار برده شده یا به کار می رود.

    برای عملیات روانی اهداف، سطوح، مدار اطلاعاتی، مخاطبین، تکنیکها، تاکتیک ها، شیوه های عملیات روانی، ابزارهای عملیات روانی و... در نظر گرفته می شود. برای پرداختن به مقوله عملیات روانی در انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری در 22خرداد بررسی تاکتیک ها و شیوه های عملیات روانی بکار رفته در آن توسط دشمنان کشور و مخالفان خالی از لطف نخواهد بود. در این خصوص به بیان و بررسی مصادیق خواهیم پرداخت.

    معمولا در جریانات داخلی مردمی و مبارزه سیاسی ارزشمند در راستای حفظ تمامیت ارضی کشور و اعتقاد به کلیت نظام در جهت ترغیب، برانگیختن و ایجاد شور و نشاط در بین مخاطبین (هواداران) از روش های عملیات روانی تحکیمی و تثبیتی بهره می برند که با هدف ایجاد روحیه پایداری، مقاومت، سلحشوری و نهایتاً در انتخابات برای ترغیب هواداران، جلب توجه، ایجاد رضایت و در یک کلام اقناع آنان نسبت به کاندیدای مربوطه صورت می پذیرد. اما برخلاف این رویه در این انتخابات احزاب، جمعیت ها، گروهها، ستادها و در رأس آنان کاندیداها برای پیروزی از تکنیکها، تاکتیکها و شیوه های مرسوم علیه دشمن بهره بردند. علت پرداختن به این مهم نیز ناشی از همین راهبردی است که برخی از گروه ها و احزاب و کاندیداها در کنار دشمنان این کشور و همراه آنان علیه نه یک کاندید بلکه علیه یک دولت و شاید یک نظام بکار بردند.

    از شیوه ها، تکنیک ها و تاکتیک های عملیات روانی به عنوان تدبیر عملی مجری (متخصصین و کارشناسان عملیات روانی) برای رسیدن به اهداف مورد نظر نام برده شده است. باتوجه به اینکه در جنگ و عملیات روانی ده ها شیوه، روش، تاکتیک و تکنیک وجود دارد در این مکتوب فقط به برخی از آنها که بیشتر کاربرد داشته اشاره شده است.

    1-برچسب زدن

    «براساس این تکنیک، رسانه ها واژه های مختلف را به صفات مثبت و منفی تبدیل می کنند و آنها را به آحاد و یا نهادهای مختلف نسبت می دهند. گاهی هدف از این عملکرد آن است که ایده، فکر و یا گروهی محکوم شوند؛ بی آنکه استدلالی در محکومیت آنها آورده شود».

    در موارد متعدد و با استفاده از الفاظی چون «شعبده بازی دست اندرکاران انتخابات و صداوسیما»، «صحنه آرایی خطرناک»، «متصدیان بی امانت»، «متقلبان»، «خائن به آرای مردم»، «برنامه ریزی پشت پرده برای دستکاری در انتخابات» و همچنین «طرح بازی بزرگ توسط مقامات»، «حاکمیت دروغ و استبداد»، «روند پرمخاطره»، «تخلفات و کارشکنی های متعدد و نارسایی های گسترده»، «تزلزل ارکان نظام»، وجود «توجیه گران دروغگو» در نیروهای مؤثر نظام، «برخوردهای غیرقانونی و خشونت بار با منتقدان» منجر به مصدومیت و شهادت هموطنان، «اقدامات وحشیانه در کشتار مردم»، «برخوردهای سبعانه» و «حمله به بانکها و ادارات و اموال مردم توسط اصحاب»، «تقلب و دروغ برای تکمیل طرح خود» در سه مرحله قبل، حین و بعد از انتخابات توسط احزاب، گروه ها، شخصیتها، نخبگان و هواداران کاندیداها و خود کاندیداها، علیه یک کاندید در قالب سخنرانیها، مصاحبه ها، مقالات، فیلم ها، سی دی ها و صدور اطلاعیه ها و بیانیه ها و در یک جمله توسط تمام ابزارهای تبلیغی و رسانه های ارتباطی به کار گرفته شد. الفاظی که غیر از برچسب نام دیگری نمی توان بر آن نهاد. منبع: کیهان شماره : 19481به تاریخ15 مهر 88

    تاکتیک ها و ابزارهای عملیات روانی دشمن درانتخابات 22خرداد

    2- دروغ هرچه بزرگ تر باشد باورپذیرتر می شود/ حمید حاذق نیکرو

    دربخش اول این مقاله به کارآمدی عملیات روانی بهره گیری افراد و جریانات، به ویژه نظام سلطه از این حربه برای رسیدن به منافع خود، و همچنین به کم هزینه بودن عملیات روانی در مقابل جنگ نظامی اشاره شد. در بخشی پروژه دلتا، با رویکرد نظام سلطه برای برگذاری از جنگ سخت به جنگ نرم مورد بررسی قرارگرفت. در ادامه به یکی از ابعاد عملیات روانی و برخی از تاکتیک های آن - برچسب زدن - پرداخته شد. دراین بخش به تعدادی دیگر از تاکتیک های عملیات روانی پرداخته می شود.

    2-توسل به ترس

    دراین تکنیک، از حربه تهدید و ایجاد رعب و وحشت میان نیروهای دشمن (مخاطبین)، به منظور تضعیف روحیه و سست کردن اراده آنها استفاده می شود. متخصصان جنگ روانی ضمن تهدید و ترساندن مخاطبان به طرق مختلف، به آنان چنین القا می کنند که خطرها و صدمه های احتمالی وحتی فراوانی بر سر راه آنان کمین کرده است و از این طریق، آینده ای ای مبهم و توام با سختی ها و مشکلات را برای افراد... ترسیم می کنند (شیرازی، محمد، جنگ روانی وتبلیغات مفاهیم و کارکردها، انتشارات نمایندگی ولی فقیه درسپاه، تهران: 1376).

    دراین خصوص به نمونه های زیر توجه کنید:

    «الان نه معلم، نه کارگر، نه دانشجو و نه استاد امنیت ندارند.» (کروبی، اعتماد ملی، ش 929، 5/3/88، ص 24)

    «اگر احمدی نژادی رأی بیاورد باید چادر به سر از کشور فرار کنیم. «(وزیر سابق کشاورزی، اعتماد ملی، ش 292، 5/3/88، ص 24) فضاسازی خطرناک از وضعیت و موقعیت کشور با تیترهای ویژه (هشدارمیرحسین) البته کلمه هشدار «به رنگ قرمز» و سوتیتر ذیل این تیتر «نامه میرحسین موسوی خطاب به رهبر انقلاب» توسط روزنامه اندیشه نو ( ش 912، 23/3/88، چاپ دوم) بازتاب ویژه داده شد.

    ما برای دانشگاه، آزادی می خواهیم، برای جوانان آزادی می خواهیم و می خواهیم از یک دولت انتظامی به سمت یک دولت خدمتگزار حرکت کنیم. می خواهیم بگوییم بین ملت و دولت نزدیکی و اعتماد باید باشد نه بدبینی (موسوی، مردم سالاری، ش 2087، 12/3/88، ص 3)

    ما گروهی از نویسندگان که برای کودکان و نوجوانان عزیز اسلامی می نویسیم از سردل نگرانی، برای فردای کودکان و نوجوانان میهن از همه مادران و پدران... و همه هنرمندان و ... رأی خود را به... بدهند. (کلمه سبز، ش 18، ص 8، بیانیه نویسندگان کودک)

    رئیس جمهور سابق کشورمان پس از حوادث روز 30خرداد با صدور بیانیه ای ضمن ابراز نگرانی از امنیتی و نظامی شدن فضای کشور تأکید کرد: (سایت کلمه، 31خرداد 1388)

    مهندس موسوی: در دولتهای آقایان هاشمی و خاتمی خیالم راحت بود اما در این دولت احساس خطر کردم؟!!

    3- کلی گویی

    «محتوای واقعی بسیاری از مفاهیمی که از سوی رسانه های غربی مصادره و در جامعه منتشر می شود، مورد کنکاش قرار نمی گیرد. تولیدات رسانه های غربی در دو حوزه سیاست داخلی و خارجی، مملو از ارزش ها و مفاهیمی مانند جهانی شدن، لیبرالیسم، اقتصاد باز، امنیت ملی، پلورالیسم، نظام نوین جهانی، حقوق بشر، دموکراسی، تروریسم و... است. اینها مفاهیمی هستند که بدون تعریف مشخص، در جهت اقناع مخاطبان در زمینه ای مشخص بکارگرفته می شوند» (محمدی نجم، 1384، ص47). در واقع، کلی گویی عبارتست از مرتبط ساختن عقیده یا سیاستی خاص با مفهومی ویژه، تا مخاطب بدون بررسی شواهد و دلایل عقیده و یا سیاست مورد نظر را بپذیرد. از این رو «استاتس» (Stats) از نظریه شرطی شدن کلاسیک در یادگیری نگرش استفاده کرده است. او که بر کاربرد نظریه شرطی شدن کلاسیک در یادگیری معنی احساسی زبان تأکید دارد، یادآوری می کند که در تجربه روزمره افراد، کلمات خاصی به طور منظم با تجربه های احساسی ویژه ای جفت می شود به عنوان مثال، واژه هایی مانند دموکراسی، آزادی و حقوق بشر با احساسات مثبت افراد جفت می شوند؛ در حالیکه واژه هایی مانند تروریسم، محور شرارت و تحجر، با احساسات منفی افراد جفت می شوند. استاتس اعتقاد دارد که هنگامی که کلمه به صورت یک محرک شرطی شده در آید، واکنش احساسی خاص خود را استخراج می کند.

    بیان کلی تقلب در انتخابات توسط برخی کاندیداها و احزاب، شخصیت ها و... بدون ارایه اسناد و مدارکی در این خصوص و حتی پیگیری از مجاری مربوطه، مستمسکی در دست رسانه های بیگانه قرار تا با کلی گویی برطبل عملیات روانی علیه انقلاب اسلامی هر چه بیشتر بکوبند.

    یکی از کاندیدها در ایجاد جو و فضای نامناسب در انتخابات به کلی گویی می پردازد و یک روز قبل از انتخابات نامه ای را به رهبری نوشته و در آن به جانبداری شورای نگهبان، وزارت کشور از کاندیدی خاص و نقص قانون و دخالت نیروهای نظامی در انتخابات متهم می کند.

    «بعضی از اعضای شورای نگهبان در مرکز و تعدادی از ناظران در استان ها با جانبداری علنی از رئیس کنونی دولت، رعایت شئون بی طرفی را نمی نمایند. وزارت کشور، فرمانداران در پذیرش نمایندگان اینجانب... تعلل می نمایند. شواهدی از مداخله تعدادی از فرماندهان و مسئولان سپاه و بسیج در انتخابات واصل گردیده است. و در ادامه به این تاکتیک تأکید کرده و می نویسد: بهره گیری رئیس دولت از امکانات دولتی در تبلیغات و مسافرت های تبلیغاتی مقامات رسمی و وزراء. (موسوی، اندیشه نو، ش912، 23/3/88)

    همانطور که مشخص است عملیات روانی در این بخش از طریق کلی گویی در زمانی خاص بدون سند و انتشار این نامه در رسانه های مکتوب و الکترونیکی فقط در جهت تحریک احساسات و جهت دهی افکار مخاطبین صورت می گیرد .

    4- گواهی

    «گواهی و یا شهادت، نقل قول هایی در داخل و خارج از پیام است که برای حمایت از یک سیاست، عقیده، برنامه و یا شخصیتی خاص آورده می شود. در این تکنیک، آوازه شهرت و یا جایگاه فرد (کارشناس، مسئول حکومتی و...) بکار گرفته می شود که از این طریق شهادت، گواهی، تایید و یا نفی فرد یا افراد محترم بر روی پیام تبلیغاتی قرار می گیرد. در تکنیک استناد یا گواهی هدف آن است که مخاطب، خود را با فرد مورد استناد یکسان بداند و باورها و ایده های آنان را به منزله باورها و عقاید خود بپذیرد. به عبارت دیگر، تکنیک گواهی یا استناد، عبارت از آن است که یک شخص مورد احترام و یا منفور، فکر، برنامه و یا سیاست معینی را تایید یا نفی کند» (Lee AM and EB Lee 1939 The Fine Art of Propaganda:A Studyof Father Coughlins Speeches New york Harcourt Brace and copany

    از تکنیک گواهی، به طرق مختلف در جهت اقناع مخاطب استفاده می شود، از جمله زمانی که مبلغ با مخاطب فرهیخته سر و کار داشته باشد. در این حالت، پیام رسان بطور مستمر به منابع و مراجعی استناد می کند که او آنها را متقن تلقی می کند. حال آنکه قابلیت اعتبار و استناد آن منابع جای بحث دارد. (الیاسی، محمدحسین افکار عمومی آمریکا و عملیات روانی دستگاه حکومتی و تبلیغاتی آن کشور برای مجاب سازی؛ فصلنامه عملیات روانی، سال اول، شماره 2 تهران: 1382)

    «از جمله کارکردهای دیگر تکنیک گواهی، ترقندی است که در فرایند اقناع از آن با عنوان «عرفی سازی» یاد می شود. در این حالت، از طریق جمعی و همگانی نشان دادن سیاست و یا عقیده ای خاص، جمعیت مخاطب را به اتخاذ آن قانع می سازند. در این ترفند، رغبت طبیعی مردم به سمت موردنظر مبلغ هدایت می شود و این گونه به مخاطب القا می شود که برنامه، سیاست و یا عقیده مربوطه، تجلی خواست اجتناب ناپذیر توده مردم است. بنابراین به سود مخاطبان است که به توده مردم ملحق می شوند» (محمدی نجم، سیدحسین (4831). فصلنامه عملیات روانی، سال سوم، شماره 9).

    پل ولفویتز معاون وزیر جنگ در دولت بوش که از نظریه پردازان کلیدی نومحافظه و از طراحان اصلی جنگ علیه عراق بود در گفتگو با سی ان ان گفت: به نظر من لازم است که آمریکا با موسوی تماس مستقیم بگیرد. البته اگر او مایل به ارتباط نباشد نباید ما اصرار کنیم اما در هر حال بهتر است او بداند که می تواند یک خط ارتباط مستقیم با ما داشته باشد... ولفویتز همچنین موسوی را «مردی بسیار شجاع» دانست که «در حال مقاومت است و جان خود را در معرض خطر قرار داده است.»

    5- تکرار و تعقیب (پیگیری)

    همچنانکه از نام تکرار بر می آید، برای زنده نگه داشتن موضوع با تکرار زمان بندی شده، سعی می کنند این موضوع تا زمانی که نیازهست، زنده بماند. در این روش، با تکرار پیام، سعی در القای مقصودی معین و جا انداختن پیامی در ذهن مخاطب دارند. (سلطانی فر، محمد و شهناز هاشمی، پوشش خبری، انتشارات سیمای شرق، تهران: 2831)

    تکرار از لحاظ روان شناسی در تشکیل عادت بسیار مفید است؛ به ویژه اگر با دقت توام باشد. بدون تکرار، تثبیت و تقویت دقیق تر عادت میسر نخواهد شد. روش تکرار، از قواعد خاصی پیروی می کند زیرا فاصله های تکرار فعل نباید چندان دراز باشد که سبب محو شدن آثار قبلی شود و نه چندان کوتاه باشد که ملال انگیز و خسته کننده شود» (دادگران، 2831، ص 812).

    به عبارت دیگر، تکرار مثل ضربه های پیاپی چکش است که سرانجام میخ را به داخل می راند. بنابراین فرستنده پیام امیدوار است که این شکل از ضربه زدن مداوم، باعث دریافت نکات پیام شود. «لئونارد دوب»

    «بسیاری از مردم درباره تبلیغ می اندیشند، و یا در محراب، عبادت را تکرار می کنند. آنها مشاهده کرده اند که ظاهرا تکرار می تواند معجزه های روانشناسانه ای انجام دهد. البته تکرار در حقیقت مهم است، اما نباید در این اهمیت مبالغه کرد و یا درباره آن به خطا رفت.» (لربینگر، 6731، ص59).

    با توجه به توضیح و مطالب پیش گفته می توان نتیجه گرفت که برخی از کاندیداها یا مشاوران و متولیان امر تبلیغات آنان با آگاه بودن از این تاکتیک مبادرت به بهره گیری از این تاکتیک کردند.

    معروف است که یکی از تئوریسین های اصلاحات به موسوی سفارش کرده بود در رابطه با آقای احمدی نژاد آن قدر کلمه دروغگو را به کار ببر؛ که وقتی احمدی نژاد؛ به مردم گفت ماست سفید است، باور نکنند. براساس این راهبرد همه مرتبطین، مبلغین و هواداران این کاندیدا با پیروی از این تاکتیک یکی از اقدامات موثر و مداوم خود را به موضوع دروغگو بودن احمدی نژاد و دروغ بودن برنامه ها و اقداماتش معطوف می کنند. بر این منوال بود که وقتی در تجمعات تبلیغاتی طرفداران این کاندید حضور می یافتی و یا آنان با طرفداران احمدی نژاد مواجه می شدند. بر زبانشان فقط یک عبارت به صورت پی درپی جاری بود: دروغگو، دروغگو، دروغگو...

    حال خارج از فضای تبلیغات میدانی و خیابانی، اظهارنظرها، مصاحبه ها، مقالات و گفته های شخصیت ها، نخبگان، و خود کاندیداها خواندنی است! البته آنچه در این مکتوب نقل قول شده فقط شمه ای ناچیز از هزاران مطلب نوشته شده، گفته شده و نشر و پخش شده در رسانه های مکتوب، دیداری، شنیداری، اینترنتی داخلی و خارجی می باشد.

    «ایرانی دور از دروغ و تحجر می خواهیم.» (موسوی، مردم سالاری، ش 7802، 21/3/88، ص 3)

    «من تمام وقتم را می دهم تا ایشان سه برابر من اینجا صحبت کنند و هر دروغی که می خواهند بگوید. وقتی ایشان اینجا دروغ می گوید هیچکس یقه اش را نمی گیرد. اسم کسی را نبردم... ایشان مملکت را به جایی کشانده است که پر از دروغ و نفاق است.» (جلسه مناظره موسوی و کروبی، 81/3/88، شبکه 3)

    مردم با پدیده شگفت آور دروغ روبه رو هستند. (موسوی، کلمه سبز، ش 81، ص11)

    «خداوند به مهندس موسوی کمک کرد که آمارهای دروغ احمدی نژاد را در کمتر از 01 دقیقه برملا کند.» (حمیدرضا جلایی پور، کلمه سبز، ش 81، ص2)

    «این احساس به وجود آمده که آقای موسوی به این نتیجه رسیده بود که اگر واقعیت ها را منعکس نکند حمل بر ضعف نفس می شود. بنابراین باید آمارهایی که رئیس جمهور به دروغ به خورد مردم داده بود را ملموس و حتی به زبان عامیانه برای مردم می گفت حتی به نظر من ایشان باید به رئیس جمهور که می گوید همه قیمت ها وتورم پائین آمده است می گفت که در دولت شما غیر از آبروی نظام و کرامت انسانی چه چیزی ارزان شده است.» (کیان ارثی، کلمه سبز، ش 81، ص 2)

    «موسوی همچنین در سخنان خود حقیقت تلخ و تأسف آوری را برای ایرانیان عیان ساخت و آن تمسک دولتمردان نهم به دروغ و بی اخلاقی برای حفظ قدرت و موقعیت خود بود.» (محسن آرمین، کلمه سبز، ش 81، ص 3)

    «ده ها میلیون نفر در داخل و خارج ناظر دروغ پردازی ها و خلافگویی هایی بودندکه برخلاف شرع و قانون و اخلاق و انصاف، افتخارات نظام اسلامی مان را نشانه گرفته بود.» (نامه سرگشاده آیت الله هاشمی به رهبری)

    «اگر نظام نخواهد یا نتواند با پدیده های زشت و گناه آلودی مثل تهمت ها، دروغ ها و خلاف گویی های مطرح شده در آن مناظره برخورد کند...» (نامه سرگشاده آیت الله هاشمی به رهبری)

    «من زمانی که این دروغ ها و بی نزاکتی ها را از آقای احمدی نژاد دیدم، حرف خود را پس گرفتم و هیچ جایگاهی برای او در دولتم قایل نیستم.» (محسن رضایی، اندیشه نو، ش 219، ص2)

    سه دروغ دیگر احمدی نژاد تکذیب شد. (تیتر روزنامه کلمه سبز، ش71، 81/3/88)

    «هنرمند ضد دروغ است.» در نمایشگاه رنگ هایی برای سبز. شعار حاضرین بعد از صحبت خاتمی- ما «دولت دروغ نمی خواهیم.» (خاتمی، کلمه سبز، ش71، 81/3/88، ص8)

    «مثل نقل و نبات دروغ می گویند تا قوه مجریه را در اختیار گیرند. دروغ گوها شاید چند صباحی صاحب قدرت شوند، اما به بهشت نمی روند. می توان روبه روی ملت ایران نشست و بی وقفه و مکث، و در نهایت اعتماد به نفس، دروغ ها را ردیف کرد و رای ملت ایران را با نیرنگ و فریب از آن خویش نمود اما این ره که می روی به هیچستان است و می توان چشم در چشم ملت ایران دوخت و بی هیچ شرم و حیا دروغ ردیف کرد و قافیه ها را از سخنان کذب آکند.» (مرتضی کاظمیان، کلمه سبز، ش71، 81/3/88، ص13)

    «تخلفاتی که در دهمین انتخابات ریاست جمهوری صورت گرفته است بسیار جدی است و رنجش عمیق شما کاملا به حق است.» (موسوی، 42 خرداد 1388)

    مجمع روحانیون مبارز در جلسه ای فوق العاده به این نتیجه رسید که برای دفاع از جمهوریت نظام و بازگرداندن اعتماد عمومی و نگاهبانی از موج آشتی ملی با صندوق های رأی، ابطال این انتخابات و تجدید آن در فضایی عادلانه تر و منطقی تر راهکار مناسب است یا دست کم تعیین هیئت بی طرف و کاردان و شجاع برای حقیقت یابی و اعلام نظر نهایی به ملت و رهبری تصمیمی درست در جهت آرمان های والای انقلاب و اندیشه های حضرت امام و تقویت اعتماد ملی است. (42/3/88/ سایت کلمه)

    ... تجمع عظیم و بی سابقه شما در روز 52 خرداد که در دفاع از حق صیانت از رأیتان و دفاع از جمهوریت و اسلامیت نظام انجام گرفت اصحاب دروغ را آنچنان به خشم آورد که تحمل نیاوردند و کوشیدند شیرینی این همایش پرشکوه را با برخوردهای سبعانه به کام دوستداران ایران عزیز تلخ کنند...(موسوی/72/3/88)

    «هرچند نتیجه آن را طوری دیگر جلوه دادند و با وارونه نشان دادن نتیجه آن خود را بناحق و همانند سایر موارد فاتح این عرصه هم معرفی کردند؛ ولی شور و شعور اجتماعی ملت ایران در حافظه تاریخ خود این بی عدالتی و قانون شکنی را باور نخواهد کرد.»(نامه موسوی به شورای نگهبان 03خرداد 8138، سایت قلم)

    «اما آن چنان که می دانید همگی ما در راه این تجدید حیات ملی و تحقق آرمان هایی که در دل و جان پیر و جوان ما ریشه دارند با دروغ و تقلب روبرو شدیم و آن چیزی که از عواقب قانون گریزی پیش بینی کرده بودیم به صریح ترین شکل ممکن و در نزدیک ترین زمان تحقق یافت... اگر حجم عظیم تقلب و جابه جایی آرا، که آتش به خرمن اعتماد مردم زده است، خود دلیل و شاهد فقدان تقلب معرفی شود، جمهوریت نظام به مسلخ کشیده خواهدشد...» (موسوی، 03خرداد 8138، سایت کلمه) «ما با کجروی ها و دروغ گویی ها روبرو هستیم و درپی اصلاح آنیم؛ اصلاحی با برگشت به اصول ناب انقلاب اسلامی.» (موسوی، سایت کلمه03 خرداد 1388)

    بیانیه شماره5 میرحسین موسوی خطاب به مردم ایران: نگذارید دروغگویان و متقلبان پرچم دفاع از نظام اسلامی را از شما بربایند. (موسوی، 03خرداد 8138، سایت کلمه)

    «در ایران انتخاباتی برگزار شده است و انبوهی از مردم بزرگوار که آن حماسه حضور را آفریدند نتیجه اعلام شده را باور ندارند و به آن معترض اند. تمام ظرفیت علیه اعتراضات مشروع و قانونی شما علیه تخلفات و تقلبات گسترده در جریان انتخابات ریاست جمهوری دهم بسیج شده اند. اقتدارگرایان می کوشند ضمن وارونه نمایی حقایق و تحریف واقعیات ضمن وجاهت و مشروعیت بخشیدن به انتخاباتی که به عنوان تجسم کامل قانون شکنی و بدعهدی و بی رسمی در تاریخ این کشور ثبت خواهد شد.» (بیانیه سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، 13خرداد 8138 سایت کلمه)

    «همان ها هستند که هنوز با اتکاء به امکاناتی که متعلق به عموم مردم است در راستای منافع گروهی خود بی پروا به دروغ گویی و پرونده سازی برای دیگران ادامه می دهند.» (بیانیه شماره8 موسوی)

    دومین محور انتخابی تیم عملیات روانی این کاندیدا، برای بهره گیری از تاکتیک تکرار و پیگیری مسئله تقلب در انتخابات بود که به کرات توسط رسانه های خارجی و شبکه های ماهواره ای و اینترنتی از قول افراد وابسته به این جریان فکری و عوامل تبلیغی آنان و برخی از کاندیداها به فراوانی مطرح شد. برخی نقل و قولها از این جنس اند.

    «لیندسی گراهام» سناتور جمهوری خواه ادعا کرد: حقیقت این است که این انتخابات تقلبی بوده است و مردم در ایران در تلاش هستند تا بی پرده سخن بگویند و ما نیاز داریم تا به آنها کمک کنیم.»

    گزارش تکمیل شده تخلفات و تقلبات انتخابات که توسط کمیته صیانت از آرا ستاد انتخاباتی مهندس موسوی تدوین شده است به زودی به اطلاع مردم شریف ایران می رسد. (2تیر، سایت کلمه)

    «معترضان به تقلب وسیع صورت گرفته در انتخابات به قانون شکنی متهم می شوند.» (بیانیه شماره7 موسوی)

    «واقعیتی که آنان بیهوده تلاش می کنند نادیده انگارند آن است که در این انتخابات تقلبی بزرگ اتفاق افتاده و پس از آن، معترضان به این وضعیت به گونه ای غیرانسانی مورد هجوم قرار گرفته و کشته، زخمی و یا بازداشت شده اند... از مجموع آرای ریخته شده در صندوقها تنها یک رأی متعلق به من است و شما به خوبی می دانید که مشکل آنها با میلیونها رأیی است که جوابی برای سرنوشت آنها ندارند.» (بیانیه شماره8 موسوی)

    زهرا رهنورد در گفت وگویی با شبکه ماهواره ای دولت انگلیس

    (C. B .B) مهم ترین دلایل تقلب در انتخابات دهم ریاست جمهوری را تشریح کرد.

    در تشریح بداهت پیروزی موسوی و وضوح تقلب در انتخابات گفت: «یک سری نقاطی هستند که اصلا مشخص است که خودش ملاک تشخیص نادرست بودن نتایجی است که وزارت کشور اعلام کرده است. مثلا آذربایجان و ترک زبان ها هیچ وقت فرزند خودشان را نمی گذارند که به کس دیگری رأی بدهند».

    «مگر اینها 75 میلیون تعرفه چاپ نکردند یعنی 71میلیون بیش از رأی دهنده ها؛ پس این 71میلیون کجا رفت؟ اینها را پر کردند و ریختند داخل صندوق ها، صندوق ها را کامل کردند.» (فائزه هاشمی در سخنرانی خیابانی)

    «این کاندیدا به سبب شکست خود در انتخابات رکن «جمهوریت» نظام را به چالش می کشد و حاکمان را متهم به «تقلب» و «خیانت» می کند. چالش جمهوریت نیز برای اذهان عمومی باید به «بحران مشروعیت» رژیم تعبیر و تفسیر شود تا در ذهن مردم، مقدمات روانی «مبارزات مدنی» شکل گیرد. پیدایش این زمینه، مستلزم پشتیبانی یک کمپ رسانه ای قدرتمند است تا در جنگی تبلیغاتی، هیجان های کاذب اجتماعی را به اوج برساند. جنگ روانی، باید به «کودتای روانی» علیه عقلانیت سیاسی مردم بیانجامد.» (پیام فضلی نژاد ، کیهان)

    6- دروغ

    تاکتیک قدیمی دروغ که هنوز هم رسانه ها به طور فراوان استفاده می کنند، عمدتاً برای مرعوب کردن حریف و یا حتی برای مرعوب کردن افکار عمومی مورد استفاده قرار می گیرد. بدین معنی که پیامی را که به هیچ وجه واقعیت ندارد، بیان می کنند. «گوبلز (وزیر تبلیغات هیتلر) می گوید: دروغ هرچه بزرگتر باشد، باور آن برای مردم راحت تر است». (سلطانی فر، محمد و شهناز هاشمی، پوشش خبری، انتشارات سیمای شرق، تهران: 2831)

    از جمله دروغ های بزرگ در انتخابات 22خرداد 88 اعلام اینکه فلان کاندید 03 میلیون رأی داشته یا 91 میلیون رأی فلان کاندیدا گم شده یا اینکه احمدی نژاد 5/42 رأی نداشته است. البته دروغ های دیگری نیز در قالب نظرسنجی، گراف، نمودار، عکس و فیلم و سی دی ارایه نمودند. از جمله حذف برخی کلمات از سخنان دکتر محمود احمدی نژاد در میدان ولی عصر(عج) دروغ بزرگی را مبنی بر توهین ایشان به مردم ساخته و منتشر نمودند. مطلب زیر از آن جمله است.

    «در این جشن غیرقانونی مردم شریفی را که انتقاداتی نسبت به عملکرد وی و دولتشان دارند را به خار و خاشاک تشبیه کرده اند که علاوه بر این حاضران را نیز به سرکوب آنها تحریک می کند.» (محتشمی پور) .

     منبع: کیهان شماره : 19484به تاریخ19 مهر 88

      تاکتیک ها و ابزارهای عملیات روانی دشمن در انتخابات 22 خرداد / ترور با سلاح رسانه /  قسمت سوم- حمید حاذق نیکرو

    در دو قسمت قبلی این مقاله علاوه بر توضیحاتی مقدماتی درباره عملیات روانی، شش مورد از تاکتیک های آن که در انتخابات اخیر از سوی دشمن خارجی و برخی افراد و جریانات داخلی اعمال شده مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. در ادامه به چند مورد دیگر از این تاکتیک ها اشاره می شود.

    7- مبالغه

    مبالغه یکی از روش هایی است که با اغراق کردن و بزرگ نمایی یک موضوع، سعی در اثبات یک واقعیت دارد. کارشناسان تبلیغات از این فن در مواقع خاص و وقایع مشخص استفاده می کنند. بزرگ جلوه دادن توان و قدرتمندی کشور خودی و مبالغه در انعکاس نقاط ضعف دشمن، از این مقوله است. این فن به ویژه هنگامی که دشمن دچار شکست و هزیمت شده و یا در زمان بحران و اغتشاش، موثر است. (سلطانی فر، محمد و شهناز هاشمی، پوشش خبری، انتشارات سیمای شرق، تهران: 1382)

    در برخی مواقع برای اینکه مخالف را در هیبت هیولا، خطرناک، ... نشان دهند سعی در نسبت دادن رفتار، کردار و تمایلات، عادات، شخصیت و مشخصه های خاص این تکنیک را مدام برشماری، بزرگنمایی و القاع می کنند. با نگاهی سطحی به برخی مطالب گفته شده این موضوع به خوبی آشکار می شود.

    «به ما دستور ندادند که از طریق خواب نما شدن جهان را اداره کنیم و ما باید با عقل و دانش با جهان روبرو شویم. امام در اوایل انقلاب هرگز خواب ندیدند و کشور را با خواب و پیش گویی های واهی اداره نمی کردند اکنون این چه وضعی است که در کشور حاکم است. (موسوی، مردم سالاری، ش 2087، 12/3/88، ص 3)

    دولت ایران در چهار سال اخیر، ضدتجربه ترین و ضدتعقل ترین دولت در تاریخ ایران است. اداره امور هیچگاه در ایران به این اندازه بی سامان نبوده...(عطاا... مهاجرانی، اعتماد ملی، ش 292، 5/3/88، ص 24)

    خطر در پیش است. نظامی که به مدت سی سال به اعتماد مردم متکی بود نمی تواند یک شبه قوای امنیتی را جایگزین این نقطه اتکا کند. این اعتماد لطمات جدی دیده است؛ اگر انکار این واقعیت سودی می رساند، ما نیز با منکران آن هم صدا می شدیم، از بس که خطر عظیم است. اگر آنچه انکارش می کنیم واقعا صحت ندارد، چرا به دیگران اجازه اجتماع نمی دهیم تا معلوم شود که چقدر اندکند. (بیانیه موسوی)

    وقتی خرافه رواج می یابد و عده ای اظهار می کنند که دولت با امام زمان(عج) در ارتباط است به این معنی است که نیازی به مردم وجود ندارد و این مردمند که باید مرید دولت باشند. (حسن روحانی، شهاب نیوز)

    من اگر در شورای نگهبان بودم بدون هیچ تردیدی و با توجه به عملکرد و بی صداقتی اش اعلام می کردم، احمدی نژاد به هیچ وجه شایستگی کاندیداتوری برای ریاست جمهوری آینده را ندارد. (مسیح مهاجری، سایت خبری تحلیلی تابناک)

    امروز با تبلیغات مسمومی که علیه روحانیت، یاران انقلابی امام و مدیران ارشد نظام جمهوری اسلامی در حال انجام است، صدای پای خطر تکرار فجایع مشروطیت به گوش می رسد. (مسیح مهاجری، جمهوری اسلامی، 17/3/88)

    بار دیگر شاهد رفتارها و گفتارهایی از آقای رئیس جمهور هستیم که آشکارا با مسئولیت های سنگین او در قانون اساسی مقایر و موجب خدشه دار شدن چهره درخشان نظام گردیده است. گرچه این وضع اسفبار از آغاز دوره ریاست جمهوری نهم مشاهده می شد. (بیانیه مجمع روحانیون مبارز، کلمه سبز، ش 17، ص2)

    مهندس موسوی رسانه ندارد. لطفا پیام های زیر را از طرف او به هر کسی که دسترسی دارید دراولین فرصت برسانید. (سایت کلمه، 25خرداد 1388)

    نتایجی که برای دهمین دوره از انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد بهت آور است. مردمی که در صف های طولانی اخذ رای شاهد ترکیب آرا بودند و خود می دانند که به چه کسی رای داده اند با حیرت تمام به شعبده بازی دست اندرکاران انتخابات و صدا و سیما نگاه می کنند.

    (موسوی، 23خرداد 1388)

    موسوی: ما دولت رمال و کف بین نمی خواهیم.

    8- ایجاد تفرقه و تضاد

    «از جمله اموری که در فرایند جنگ روانی مورد توجه قرار می گیرد، تضعیف دشمن به ویژه به لحاظ روانی است. دشمن باید به شکست خوردن انس بگیرد. آنچه در این زمینه می تواند موثر باشد، ایجاد و یا تلقین تضادهای مختلف در جبهه دشمن است. رسانه می تواند با ایجاد و یا تلقین درگیری میان اقلیت ها، قومیت ها، نخبگان و حاکمیت، وحدت را بین نیروهای دشمن متزلزل سازد.»

    در طول سالهای گذشته و همچنین در اوج مبارزات انتخاباتی، دشمنان انقلاب اسلامی از این تاکتیک بسیار فراوان استفاده نموده و برای پشتیبانی از اهداف نظام سلطه مبادرت به ایجاد اختلاف در بین اقوام ایرانی نموده و در جهت تکمیل پروژه های خود به اختلافات مذهبی نیز تاکید کردند، اما با توجه به بیداری ملت مسلمان ایران این تاکتیک آنان برایشان نتیجه ای در برنداشت. از جمله آن می توان به پخش شب نامه هایی در خصوص صحبت های آقای احمدی نژاد در باب ویژه خواری در تاریخ اسلام توسط جنابان طلحه و زبیر که در نسخه های زیادی در استان های کردستان و سیستان و بلوچستان توزیع شد اشاره نمود.

    9- ترور شخصیت

    در راهبردهای جدید، ترور فیزیکی جای خود را به ترور شخصیت داده است در زمانه ای که نتوان فردی را ترور فیزیکی کرد و یا نباید افراد مورد ترور فیزیکی قرار گیرند، سعی می کنند از طریق عوامل تبلیغاتی، جنگ روانی و با استفاده از وسایل ارتباط جمعی شخصیت های مطرح و موثر در جناح مقابل را به زیر ذره بین کشیده و با بزرگ نمایی برخی موارد از جمله تهمت، دروغ، کلی گویی، ابهام افزایی و... آنان را ترور شخصیت کنند.

    هدف آن، ترور، شخصیت های سیاسی و مهم از طریق به تصویر کشیدن نقاط مبهم عملکرد یا رفتار و حرکات نادرست احتمالی و اعمال طراحی شده مخالفان و دشمنان برای آنهاست. متولیان

    عملیات روانی با این تاکتیک و شیوه سعی می کنند مسئولان و رهبران ذی نفوذ نزد مخاطبان، دچار بی منزلتی و تخریب چهره شوند. که در طول سه دهه انقلاب اسلامی از این موارد بسیار فراوان داریم. اما در انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری با ساختن فیلم 90سیاسی، بزرگنمایی مسئله کردان، محصولی و هاله نور سعی نمودند شخصیت دکتر محمود احمدی نژاد را در اذهان و افکار عمومی مخاطبان تخریب نموده تا بلکه بتوانند به اهداف از پیش طراحی شده برسند.

    10-خشونت گرایی

    بسیاری از رسانه ها با شیوه های روانی و تبلیغاتی، جنگی را به راه می اندازند که هیچ لشگر و سپاه نظامی نمی تواند آنچنان خاک و خون به پا کند. «استفاده از تعابیر تحریک آمیز و تند در برابر جناح مقابل، از شیوه های رایج این گونه رسانه هاست. شیوه نگارش مطالب به گونه ای است که اشخاص و جریان های مخالف را به بدترین شیوه زخمی، ترور و ناکار می کنند.» این در حالی است که این نوع رسانه ها با ظاهری آراسته می توانند خود را مخالف سرسخت خشونت های اجتماعی قلمداد کنند. هتاکی و پرده دری، تعابیر تند و غیراخلاقی، حرف های نیشدار و دوپهلو، سوءظن نگاری، حمله به حریم های مورد تائید جامعه و حرمت شکنی از اشخاص صاحب نام و بانفوذ و موثق، افشاگری و انتشار اسرار و مطالب محرمانه، تمسخر و تحقیر و ایجاد التهاب و هیجان در تعابیر خبری از این نوع خشونت هاست. استفاده از کلماتی نظیر سرمایه داران خونخوار، خودباخته، تروریست، جنگ طلب و خشونت طلب... از این جمله اند.» (سلطانی فر، محمد و شهناز هاشمی، پوشش خبری، انتشارات سیمای شرق، تهران: 1382) در استفاده از چنین الفاظی در بند مربوط به برچسب زنی برخی از آنها برشماری شد.

    در این خصوص رسانه های بیگانه و وابسته تا می توانستند بر طبل خشونت، درگیری و اغتشاش نواختند تا شاید از این طریق به نوایی برسند.

    در این رابطه سایت های اینترنتی متعلق به سلطنت طلبان، گروهک های ضدانقلاب و کشورهای زیاده طلب و همراه نظام سلطه؛ جدیدترین اخبار و تصاویر از این درگیریها را با فاصله کوتاهی بر روی سایت های خود قرار می دادند.

    این سایت ها همچنین با انتشار مطالبی نظیر آموزش مقابله با گاز اشک آور، آموزش نحوه شرکت در تظاهرات و تجمعات خیابانی، آموزش ساخت بمب دستی و... سعی می کردند دامنه این اغتشاشات را گسترش دهند.

    انتشار عکس هایی از

    آشوب گران که در آن سلاح گرم دیده می شود ابعادی از پشت پرده تهیه و تامین سلاح برای آشوب گران را فاش کرد.

    براساس گزارش های موثق، منافقین که با به کار انداختن ابزارهای ماهواره ای و سایت های اینترنتی خود به پخش شدن هرچه بیشتر آشوب و بحرانی شدن فضا دامن می زدند در تازه ترین اقدام خود با استقرار

    تک تیراندازهایی در برخی مناطق تهران مردم بی گناه و به خصوص زنان را مورد هدف قرار داده و با استفاده از عوامل خود از صحنه کشته شدن زنان تصویربرداری کرده و به سرعت در رسانه های عمومی و سایت های اینترنتی منتشر می کردند.

    منبع: کیهان شماره : 19488به تاریخ26مهر88

      تاکتیک ها و ابزارهای عملیات روانی دشمن در انتخابات 22 خرداد /شایعه ؛ کاربردی ترین تاکتیک جنگ روانی/ قسمت چهارم- حمید حاذق نیکرو

    در قسمت های قبلی این مقاله علاوه بر توضیحاتی مقدماتی درباره عملیات روانی، 10 مورد از تاکتیک های آن که در انتخابات اخیر از سوی دشمن خارجی و برخی افراد و جریانات داخلی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. در ادامه به تاکتیک شایعه که کاربردی وسیع در این میان داشت می پردازیم.

    11-شایعه

    شایعه در جایی مطرح می شود که زمینه دسترسی به اخبار موثق امکان پذیر نباشد. «شایعه انتقال شفاهی پیامی است که برای برانگیختن باور مخاطبان و همچنین تاثیر در روحیه آنان ایجاد می شود. مطالب کلی شایعه باید حول محورهای اساسی و مهمی باشد که مخاطب نسبت به آن حساسیت بالایی دارد».

    «بهترین شیوه برای القای پیام موردنظر فرستنده پیام، در زمان هایی که پخش پیام به طور شفاف و روشن امکان پذیر نیست و یا در مواقعی که فکر می کنند با مشکلات قانونی روبرو می شوند، استفاده از کنایه و اشاره است»

    شایعه کاربردی ترین تاکتیکهای مطرح در عملیات روانی است که در اثر خلاء خبری توسط عوامل و عناصر دشمن و مخالفان به فاز اجرایی تبدیل می شود. شایعه را دشمن می سازد و عواملش پخش می کنند، و در این بین مخاطبان فاقد بصیرت و بینش آن را پذیرفته و به آن دامن می زنند. البته برخی در این بین شایعه را مطابق منافع خود دیده آن را ترویج می کنند. حال از بین شایعات فراوان پخش شده فقط به نمونه هایی از آن می پردازیم. موضع گیریها و بیانات مطرح شده هر کدام به نحوی در پخش شایعه انجام تقلب در انتخابات موثر بوده و می باشد.

    مقامات سابق و اسبق وزارت کشور مانند مصطفی تاج زاده از نگرانی درباره سلامت انتخابات سخن می گفتند و پیگیری موضوع صیانت از آرا به بهزاد نبوی سپرده شد و او دنبال جمع آوری افرادی برای معرفی آنها به عنوان ناظران بر انتخابات بود که این مسئله نشانگر سمت وسوی القای نگرانی و تاکید بر لزوم صیانت از آرا بود. (سیدامیرحسین مهدوی عضو شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، ایسنا، 2/3/88)

    من در رای خود نام میرحسین موسوی را نوشتم و امیدوارم که تقلبی صورت نگیرد. اگر تقلب شود از مردم می خواهم با حضور در خیابانها واکنش نشان دهند اما در صورتی که تقلب انجام نشود مطمئن هستم که میرحسین موسوی رای خواهد آورد. (خانم عفت مرعشی، همسر آیت الله هاشمی، کلمه سبز، ش 21، ص 2)

    اگر مردم ببینند برخلاف نظر آنان شخص دیگری رئیس جمهور شده است دیگر از انتخابات استقبال نخواهند کرد و چهره ایران در عرصه بین المللی مخدوش می شود. (سیدهادی خامنه ای، کلمه سبز، ش 21، ص 3)

    هیچ اقدامی به اندازه تقلب در انتخابات نمی تواند بر علیه نظام کارساز باشد و تخلف در انتخابات اقدامی ضدانقلابی است. (مجید انصاری کلمه سبز، ش 21، ص 3)

    تخلف در انتخابات خیانت آشکار به ملت است وجود رفتارهایی است که می تواند کشور را نابود کند. (بیژن نامدار زنگنه، کلمه سبز، ش 21، ص 3)

    مخالفت با صیانت از آراء مخالفت با انقلاب و امام و مخالفت با رأی مردم است. کسانی که مخالف امام هستند می خواهند هر بلایی بر سر رای مردم بیاورند تا آنها نتوانند از آرای خود صیانت کنند ولی این را بدانند که ما از حق مردم دفاع می کنیم و تا آخر ایستاده ایم و اجازه نمی دهیم با آرای مردم بازی کنند. (علی اکبر محتشمی پور، کلمه سبز، ش 21، ص3)

    کمیته صیانت از آرا میرحسین موسوی و مهدی کروبی در نامه ای به دبیر شورای نگهبان از احتمال تخلفات گسترده در انتخابات ابراز نگرانی کرد. (کلمه سبز، ش 18، 18/3/88، ص 2)

    برخی شایعات مربوط به موضع گیری منتسب به رهبر معظم انقلاب در خصوص پاسخ گویی به نامه های سرگشاده و برخورد با دکتر احمدی نژاد بود که دو روز قبل از انتخابات در سطح وسیعی از طریق پیامک بین مخاطبان پخش شده بود. که بلافاصله توسط دفتر معظم له با صدور اطلاعیه ای تکذیب شد و در روز رأی گیری توسط مقام معظم رهبری به شکل روشنگرانه ای افشاء شد.

    «به شایعات هم خیلی گوش نکنند من دیدم دیروز و دیشب این پیامک های فراوانی که دست مردم هست یک شایعاتی از قول من نقل می کنند که دروغ محض بود. واقعیت نداشت. (رهبر معظم انقلاب، کلمه سبز، ش 21، ص 14)

    «تاکنون هیچ پاسخی به این نامه (نامه آیت الله هاشمی) داده نشده و طرح شایعاتی از این دست که در پی تامین اغراض سودجویانه و فرصت طلبانه برخی غافلان است.» (دفتر مقام معظم رهبری، کلمه سبز، ش 21، ص 14)

    «رقابت بین کاندیداهای دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در واقع رقابتی بین جناح های سیاسی انقلاب اسلامی بود اما دشمنان تلاش کردند با شایعه پراکنی ها و دروغ پردازی های خود این رقابت را بین هواداران جلوه دهند و آنها را به جان هم بیندازند.»(حجت الاسلام صدوقی امام جمعه یزد)

    بعد از انتخابات حجم وسیعی از شایعات در جهت زیر سؤال بردن انتخابات باشکوه مردم ایران و همراهی با دشمن شکل گرفت از جمله مشهورترین شایعاتی که در روزهای بعد از انتخابات در جامعه منتشر شد، تحریف سخنان دکتر کدخدایی در گفتگوی ویژه خبری سیما درباره سرنوشت سه میلیون رأی است.

    تلویزیون بی بی سی فارسی و دیگر شبکه های ماهواره ای به همراه تعدادی از سایت های حامی آقایان موسوی و کروبی با حذف «اگر» در سخنان آقای کدخدایی، چنین تبلیغ می کنند که شورای نگهبان وجود تقلب در 3 میلیون رأی را پذیرفته و انتخاباتی که تقلب در 3 میلیون رأی آن در گام اول اثبات شود، خود به خود باطل خواهد بود!

    شایعه دیگر؛ ترور یکی از کارمندان وزارت کشور که نتیجه مثلا واقعی انتخابات (پیروزی مطلق آقای موسوی، رای آبرومندانه آقای کروبی و شکست مطلق آقای احمدی نژاد و رضایی) را افشا کرده بود و تعدادی از شایعات دیگر، در روزهای بعد از انتخابات با شدت هرچه تمام تر به صورت غیرمستقیم توسط تلویزیون بی بی سی و برخی سایت های داخلی و نیز توسط تلویزیون های لس آنجلسی تبلیغ می شود. (سایت الف، 6 تیر 1388)

    عسکری، همان کسی که آرای نوزده میلیونی یکی از کاندیداها رو لو داده بود، در تصادف ساختگی رانندگی کشته شد؛ بنابراین شایعه که با نام گزارش های تأیید نشده، منتشر شد و در اندک زمانی، به سرعت در کشور دهان به دهان چرخید و بر التهابات دامن زد. مردی که نتایج واقعی انتخابات را از وزارت کشور به بیرون درز داده بود، در یک تصادف مشکوک کشته شد!

    در ادامه این خبر آمده بود که محمد عسکری- که مسئول امنیت شبکه تکنولوژی اطلاعاتی IT وزارت کشور بوده- روز گذشته در تهران کشته شد. بنابراین گزارش، عسکری نتایجی را به بیرون درز داده که نشان می داده است در انتخابات با استفاده از نرم افزار جدیدی توسط دولت، آرای دریافتی از شهرستان ها تغییر داده می شده و گزارش ها نیز نشان می داد که موسوی با نوزده میلیون رأی، برنده انتخابات است.

    فضا آنچنان ملتهب بود که حتی برخی از اهالی رسانه نیز به طرزی عجیب به این خبر گرایش نشان داده بودند و شاید همین افزایش باورپذیری بدون تجزیه و تحلیل، باعث شد که رسانه های بیگانه نیز که در خط مقدم انتشار و یا بازنشر این شایعات بودند، به این مسئله دامن بزنند و شرایط به گونه ای رقم بخورد که حتی تکذیب این شایعه نیز نتواند مردم را به این باور برساند که شاید این خبر از بیخ و بن دروغ باشد (سایت تابناک)

    لازم به توضیح است که محمد عسکری بعد از پخش این شایعات در مصاحبه با رسانه ها ضمن تکذیب کشته شدن خود، اعلام کرد من اصلا کارمند وزارت کشور نبوده و چنین مسئولیتی هم ندارم. بلکه جانشین یکی از فدراسیون های ورزشی هستم. 70 نفر از اساتید عضو انجمن اسلامی مدرسان دانشگاه های کشور دستگیر شدند. به گزارش «سایت کلمه 3 تیر 1388»، عصر امروز مهندس میرحسین موسوی جلسه ای با اساتید عضو انجمن اسلامی مدرسان دانشگاه های کشور داشت که بعد از این دیدار 70 نفر از افراد حاضر در جلسه دستگیر شدند. درباره مکانی که این اساتید دانشگاه را به آنجا منتقل کردند اطلاعی در دسترس نیست. اخبار تکمیلی متعاقبا اعلام می شود. در این خصوص بلافاصله این شایعه تکذیب می شود و صدای هیچ یک از مدعیان درنمی آید.

    خبرسازی برخی سایتهای خبری مبنی بر دستگیری 70 نفر از اساتید دانشگاه بعد از دیدار با میرحسین موسوی تکذیب شد.

    (خبرگزاری فارس)

    لاریجانی تهدید به استیضاح می شود! روزنامه اعتماد ملی نوشت: موضع مقتدرانه علی لاریجانی در مقام رئیس مجلس در برابر موج تخریب ها، تلاش حامیان احمدی نژاد برای مطیع کردن وی را وارد فاز جدیدی کرد. اعضای فراکسیون انقلاب (حامیان احمدی نژاد در مجلس) با مطرح کردن پروژه استیضاح هیئت رئیسه درصدد تخریب بیش از پیش علی لاریجانی به خاطر حمایت های تلویحی اش از موسوی برآمدند.

    حجت الاسلام حمید رسایی با رد این خبر که جمعی از نمایندگان در تلاش هستند تا رئیس مجلس را استیضاح کنند، این خبر را کذب محض عنوان کرد. (سایت الف، 05 تیر 1388)

    شایعات منتشر شده در خصوص سعید حجاریان که در بازداشت به سر می برد تکذیب شد.

    پیگیری های پایگاه خبری اقلیت، حاکی از آن است که سعید حجاریان که بعد از ترور از ناراحتی های متعدد رنج می برد و نیاز به مراقبت ویژه پزشکی دارد در سلامت نسبی قرار دارد و خدمات پزشکی در زندان کم و بیش به او ارائه می شود. گفتنی است از صبح روز 5 تیر در برخی سایت ها شایعه فوت سعید حجاریان منتشر شده بود که منابع آگاه این شایعه را به شدت تکذیب کردند. (الف، 05 تیر 1388)

    خبرگزاری رویترز و شبکه خبری العربیه که به موضع ضدایرانی مشهور است با انتشار تصاویری آرشیوی سعی دارند جو تهران را ناآرام جلوه دهند.

    شبکه العربیه تصاویری را با عنوان تجمع 200 نفری در مقابل مجلس شورای اسلامی ایران به نقل از خبرگزاری رویترز نشان داد. در تصاویر پخش شده تعداد کمتر از 30 نفر در حال تردد هستند و هیچ تصویری از درگیری یا شعار دادن یا تحریک غیرعادی وجود ندارد.

    ساعتی بعد شبکه قطری الجزیره گزارش داد که هیچ تجمع یا تظاهرات یا درگیری در مقابل مجلس شورای اسلامی واقع در بهارستان صورت نگرفته است بعد از این خبر شبکه العربیه تاکید کرد که خبرنگار رویترز خود این تصاویر را گرفته است و این تصاویر مربوط به درگیریهای صورت گرفته مقابل پارلمان است و این تصاویر را مجددا پخش کرد.

    در این تصاویر برجهای بلند و درختان تنومند کهنسال دیده می شود که با بافت ساختمانی اطراف مجلس شورای اسلامی هیچ شباهتی ندارد. (سایت الف، 05تیر 1388)

    مروری بر این اخبار که از میان صدها خبر انتخاب شده است، به روشنی حاکی از کاربرد شایعه در حوادث اخیر و دامن زدن به التهابات جامعه با استفاده از این روش است.

    منبع: کیهان شماره : 19494به تاریخ3آبان88

     

     

       دبیر مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم: برخی افراد معرفی شده برای هیات ویژه، بی طرف نیستند (ایلنا )

    یک خبرگزاری روسی در آغاز یک مقاله خبری ـ تحلیلی مدعی شد که «حسن خمینی نوه امام خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران به اپوزیسیون پیوسته و پیشنهاد داده که فعالان لیبرال را در آرامگاه امام خمینی، پدربزرگ خود در جنوب تهران جمع کند که این چالشی بزرگ برای حکومت کشور است.»

    فیفا در نامه ای به فدراسیون فوتبال ایران در مورد برخی شایعات اخیر درباره ی آنچه که آن را برخورد با برخی از بازیکنان ملی پوش خوانده؛ توضیح خواسته است. برخی از رسانه های خارجی اخیرا با اشاره به بستن دستبند سبز شش ملی پوش ایران در دیدار با کره ی جنوبی در چارچوب رقابت های مقدماتی جام جهانی 2010 مدعی شده بودند که این بازیکنان اجازه ی حضور در تیم ملی را نخواهند داشت و از این پس با محدودیت هایی در ادامه فوتبال خود مواجه خواهند شد. شبکه 4 انگلیس و روزنامه ی گاردین نیز کناره گیری علی کریمی و مهدی مهدوی کیا از تیم ملی فوتبال را در این راستا تعبیر کرده بودند.

    کاظم فرزند آیت الله رضا استادی امام جمعه موقت قم شایعات اخیر برخی رسانه های معاند در ارتباط با اعتصاب و استعفای پدرش از نماز جمعه قم را تکذیب کرد و به خبرنگار ایرنا در قم گفت: درسخنان پدرم تحریف ایجاد کرده اند والا پدرم بطور شفاف حرفش را در نماز جمعه بیان کرد.   

    11- خشونت گرایی

    بسیاری از رسانه ها با شیوه های روانی و تبلیغاتی، جنگی را به راه می اندازند که هیچ لشگر و سپاه نظامی نمی تواند آنچنان خاک وخون به پا کند. «استفاده از تعابیر تحریک آمیز و تند در برابر جناح مقابل، از شیوه های رایج این گونه رسانه هاست. شیوه نگارش مطالب به گونه ای است که اشخاص و جریان های مخالف را به بدترین شیوه زخمی، ترور و ناکار می کنند.» این در حالی است که این نوع رسانه ها با ظاهری آراسته می توانند خود را مخالف سرسخت خشونت های اجتماعی قلمداد کنند. هتاکی و پرده دری، تعابیر تند و غیراخلاقی، حرف های نیشدار و دوپهلو، سوء ظن نگاری، حمله به حریم های مورد تائید جامعه و حرمت شکنی از اشخاص صاحب نام و بانفوذ و موثق، افشاگری و انتشار اسرار و مطالب محرمانه، تمسخر و تحقیر و ایجاد التهاب و هیجان در تعابیر خبری از این نوع خشونت هاست. استفاده از کلماتی نظیر سرمایه داران خونخوار، خوباخته، تروریست، جنگ طلب و خشونت طلب... از این جمله اند» (سلطانی فر، 1382، ص48). در استفاده از چنین الفاظی در بند مربوط به برچسب زنی برخی از آنها برشماری شد.

    دراین خصوص رسانه های بیگانه و وابسته تا می توانستند بر طبل خشونت، درگیری و اغتشاش نواختند تا شاید از این طریق به نوایی برسند.

    در این رابطه سایت های  اینترنتی متعلق به سلطنت‏طلبان، گروهکهای ضد انفلاب و کشورهای زیاده طلب وهمراه نظام سلطه؛ جدیدترین اخبار و تصاویر از این درگیریها را با فاصله کوتاهی بر روی سایت های خود قرار می دادند.

    این سایت ها همچنین با انتشار مطالبی نظیر آموزش مقابله با گاز اشک آور ،آموزش نحوه شرکت در تظاهرات و تجمعات خیابانی،آموزش ساخت بمب دستی و ...سعی می کردند دامنه این اغتشاشات را گسترش دهند.

    انتشار عکس هایی از آشوب گران که در آن سلاح های فوق پیشرفته و مسلسل های خودکار روز دنیا دیده می شود ابعادی از پشت پرده تهیه و تامین سلاح برای آشوب گران را فاش کرد.

    بر اساس گزارش های موثق، منافقین که با به کارانداختن ابزارهای ماهواره ای و سایت های اینترنتی خود به پخش شدن هر چه بیشتر آشوب و بحرانی شدن فضا دامن می زدند در تازه ترین اقدام خود با استقرار تک تیراندازهایی در برخی مناطق تهران مردم بی گناه و به خصوص زنان را مورد هدف قرار داده و با استفاده از عوامل خود از صحنه کشته شدن زنان تصویربرداری کرده و به سرعت در رسانه های عمومی و سایت های اینترنتی منتشر می کردند.

    تاکتیک ها و ابزارهای عملیات روانی دشمن در انتخابات 22 خرداد

    بخش پنجم: نیمه پنهان حقیقت

    در شماره های قبلی این مقاله یازده روش و تاکتیک مورد استفاده دشمن و برخی جریانات و عناصر داخلی در تشویش اذهان عمومی مورد معرفی و بحث قرار گرفت. در این شماره تاکتیک های دیگر معرفی می شود.

    12- پاره حقیقت گویی

    یکی از تاکتیک های مهم در عملیات روانی پاره حقیقت گویی است. «گاهی خبر یا سخنی مطرح می شود که از نظر منبع، محتوای پیام، مجموعه ای به هم پیوسته و مرتب است که اگر بخشی از آن نقل و بخشی نقل نشود، جهت و نتیجه پیام منحرف خواهد شد. این رویه رایج رسانه هاست که معمولا متناسب با جایگاه و جناح سیاسی که به آن متمایل هستند، بخشی از خبر نقل و بخشی را نقل نمی کنند. خبر هنگامی کامل است که عناصر خبری در آن، به شکل کلی مطرح شوند. اما چنانچه یکی از عناصر خبری شش گانه (که، کجا، کی، چه، چرا، چگونه) در خبر بیان نشود، خبر ناقص است. در تاکتیک پاره حقیقت گویی، حذف یکی از عناصر به عمد صورت می گیرد و بیشتر اوقات، عنصر چرا حذف می شود.»

    (سلطانی فر، محمد و شهناز هاشمی، پوشش خبری، انتشارات سیمای شرق، تهران: 1382)

    نمونه بارز این تاکتیک حذف ابتدا و انتهای یک بخش از سخنرانی دکتر احمدی نژاد در میدان ولی عصر(عج) و تبدیل آن به جمله دلخواه خود بود، که به خوراک چند هفته ای برای رسانه های ضدانقلاب و نظام سلطه تبدیل شد. (ماجرای خس و خاشاک)

    13- فریب

    دادن اطلاعات دروغین و جهت دار و یا تصویری وارونه از وقایعی است که با ارائه تصاویر ناقص و دگرگون شده ای از واقعیت می توانند گروه های گوناگون مخاطبان مورد نظر در عملیات روانی را تحت تاثیر قرار دهد.

    از این روش نیز به وفور در مقوله؛ حتما پیروز می شویم، باید انتخابات ابطال شود، تقلب بسیار زیاد بوده است و همچنین تعداد زیادی در اغتشاشات کشته شده اند و... استفاده شد.

    همچنین برای برون رفت از فشار بسیار سنگین اعترافات عوامل محرک و برنامه ریز اغتشاشات؛ مبادرت به فریب افکار عمومی و فعال نگهداشتن رسانه های دشمن، طرح آزار جنسی زندانیان توسط مهدی کروبی کلید خورد، اما به دلیل عدم ارایه سند و مدرک با شکست مواجه شد. بلافاصله برای پوشاندن شکست پروژه آزار جنسی زندانیان، پروژه دفن اجساد بدون هویت در قطعه 302 بهشت زهرا به فاز عملیات روانی مخالفان تبدیل شد. بیان برخی نوشته ها و گفته ها این موضوع را روشن تر می کند. سوءاستفاده از احساسات مردم و تمرکز روی موضوعاتی که باعث تحریک و تهییج بیشتر افکار عمومی می شود، از محورهای تاکتیک فریب است. «اما موضوع مطرح شده از این قرار است: عده ای از افراد بازداشت شده مطرح نموده اند که برخی افراد با دختران بازداشتی با شدتی تجاوز نموده اند که... از سوی دیگر افرادی به پسرهای جوان زندانی با حالتی وحشیانه تجاوز کرده اند به طوری که برخی دچار افسردگی و مشکلات جدی روحی و جسمی گردیده اند و در کنج خانه های خود خزیده اند.» (مهدی کروبی، 7 مرداد 88، سحام نیوز)

    «عضو کمیسیون اجتماعی مجلس از درخواستش برای بررسی خبر منتشرشده دفن دسته جمعی برخی از کشته شدگان حوادث پس از انتخابات از کمیسیون مربوطه ازطریق سازمان بهشت زهرا خبر داد.

    مجید نصیرپور درگفت وگو با خبرنگار پایگاه خبری فراکسیون خط امام(ره) مجلس «پارلمان نیوز» درخصوص خبر منتشرشده درسایت نوروز در مورد دفن پیکر ده ها نفر از شهروندان تهرانی در تاریخ های 21 و 24 تیرماه بدون اسم و مشخصات فردی در قطعه302 بهشت زهرای تهران، گفت: صحت و سقم این خبر مشخص نیست، اما باید پیگیری شود.»

    14- القاء

    القاء عبارت از ایجاد تغییر رفتار درمخاطب بدون اطلاع او که براساس تغییر ذهنیتهای فردی و اجتماعی صورت می گیرد. القاء به دو روش اجرا می شود.

    1-مستقیم: این روش هنگامی اجرا می شود که مخاطب آماده پذیرش پیام را به صورت مستقیم داشته باشد.

    2- غیرمستقیم: منظور و پیام خود را در قالب موضوعاتی به ظاهر بی ارتباط و یا دوپهلو بیان می کند.

    القاء پیام در قالب فیلم، موسیقی، نمایش، نقاشی، سخنرانی، سی دی، اعلامیه، بیانیه، مصاحبه و... در جهت تاثیرگذاری بر مخاطبین صورت می گیرد. برخی از نمونه های موردی آن در انتخابات به شرح زیر است:

    القاء فضای فساد و تباهی به ویژه اعتیاد به جامعه و مخاطبین درجهت تخریب چهره نظام با ساخت و پخش فیلم مستند یکی از کاندیداها صورت گرفت.

    دراین خصوص «صحنه هایی از سفر کاندید به مازندران و اشک های مادری از بابل که در غم اعتیاد و بیکاری فرزندان می گریست» نمونه ای از مشکلات مناطق شمالی را بازتاب داد. (مردم سالاری. ش2087، 12/3/88)

    درتوضیح این صحنه ها می توان گفت حتی اگر این فیلم ساختگی نباشد یعنی واقعی هم که باشد نوعی تاکتیک القایی در راستای جهت دهی به افکار مخاطب قابل ارزیابی است.

    فضاسازی و جهت دهی به مخاطبین درجهت ایجاد انتظار و مطالبه با هدفی خاص نیز از طریق تاکتیک القاء صورت می گیرد. یکی از اهدافی که احزاب، گروهها و شخصیتهای طرفدار یک کاندیدا در صدد محقق شدن آن بودند. تبلیغ جو پیروزی و القاء پیروزی حتمی یک کاندید بود که در قبل و روز انتخابات با استفاده ازاین تاکتیک صورت پذیرفت.

    «دکتر مؤمنی (عضو ستاد موسوی): مهندس قطعا 30 میلیون رأی دارد.»

    «تردید ندارم که اصلاح طلبان پیروز انتخابات خواهندشد.» (الویری، اعتمادملی، ش929، 5/3/88)

    القاء فضای نظامی، اطلاعاتی و امنیتی توسط برخی کاندیداها و احزاب و گروههای وابسته و طرفدار، در جهت ایجاد فضای استرس زا و ترس آور، از دیگر اهداف عملیات روانی مخالفان بود، که در قالب الفاظ، کلمات و تعابیر مستقیم و غیرمستقیم به مخاطب منتقل می شد.

    «آزادی بیان، قلم و اندیشه حق نسل سومی ها است و همچنین برداشتن فضای امنیتی حق این نسل است» (موسوی مردم سالاری، ش2087، 12/3/.88 ص3)

    از قبل، فرایندی برای انتشار نظرسنجی ها و نتیجه از پیش اعلام شده انتخابات طراحی شده بود و براساس این برنامه بود که موسوی حدود ساعت 23 روز 22خرداد و پیش از اتمام رأی گیری در یک مصاحبه مطبوعاتی اعلام کرد درمرحله اول پیروز می شود و هر نتیجه ای غیر از این نادرست است و نشان می دهد که در انتخابات تقلب شده است!

    فضاسازی ها در باور عمومی برای القاء تقلب در انتخابات به صورت گسترده پیگیری می شد و مدام تکرار می شد که نظرسنجی ها نشان می دهد موسوی پیروز انتخابات است و نوعا نهادهایی به عنوان مرجع نظرسنجی مطرح می شدند که مورد اعتماد هستند تا کسی خواستارارائه سند در این زمینه نشود. (سیدامیرحسین مهدوی عضو شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، ایسنا، 2/3/88)

    همچنین سایت «گذار»، «ارگان اینترنتی»، «خانه آزادی» مقاله «دانیل کالینگرت» عضو رسمی سازمان جاسوسی آمریکا (CLA)که در حال حاضر به عنوان معاون مدیریت برنامه های «خانه آزادی» فعالیت می کند را با عنوان «انتخابات مهندسی شده و راههای مقابله با آن» منتشر کرد و در آن توصیه های سازمان متبوع خود را برای زیرسؤال بردن سلامت انتخابات درایران مطرح نمود.

    «تخلفاتی که در دهمین انتخابات ریاست جمهوری صورت گرفته است بسیار جدی است و رنجش عمیق شما کاملا به حق است.» (موسوی، 24 خرداد 1388سایت کلمه)

    «اینجانب امروز طی نامه ای تقاضای خود را مبنی بر ابطال نتایج انتخابات اخیر به شورای نگهبان ارائه کردم. (موسوی، 25خرداد1388 (سایت کلمه)

    «همانطور که در نامه حضرت حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای کروبی (دامت افاضاته و برکاته) و یا در بیانیه دوست مکرم، مؤمن و یار باوفای امام امت (سلام الله علیه) جناب آقای مهندس موسوی (دام عزه و توفیقه) آمده است؛ از نظر سیاسی و قانونی مشروعیت دولت را مورد سؤال قرار داده و آنرا نفی می نمایند که نشانگر عدم اقناع آنان و توده زیادی از مردم از شبهات پیش آمده در انتخابات است که خود بواسطه کاهش پشتوانه و حمایت های مردمی، می تواند موجب ناکارآمدی دولت گردد و ممکن است ادامه اش موجب مشکلات حقوقی و مدنی شود» (بیانیه صانعی، 12/4/1388، خبر)

    15-اقناع

    به معنای قانع ساختن، خشنود گردانیدن و راضی کردن است. واژه اقناع در شکل مناسب به معنی دخل و تصرف در نمادها است که برای ایجاد عمل از سوی دیگران طراحی شده است و در واقع توسل به کلام و احساس به خاطر رسیدن به نوعی رضایت روانی در مخاطب صورت می گیرد.

    بطور خلاصه و مختصر می توان گفت که روش اقناع روش پاسخگویی به سؤالات مخاطب است.

    با توجه به انتظارات ایجاد شده در مخاطب مبنی بر پیروزی حتمی و به دنبال عدم پیروزی در انتخابات، به مخاطب قول داده شد که حداقل ابطال انتخابات را به دست خواهیم آورد، اما وقتی این هم نشد حال باید برای حفظ مخاطب باید او را اقناع کرد. صدور بیانیه ها و لفاظی در آن در این راستاست.

    «اینجانب اعتراف می کنم که در این امر پیروز آنان بودم. و نسلی که به دوری از مبانی دینی متهم می شد در شعارهای خود به تکبیر رسید و به «نصر من الله و فتح قریب» و «یاحسین» و نام خمینی تکیه کرد تا ثابت کند این شجره طیبه هرگاه که به بار می نشیند میوه هایش شبیه به هم است. این شعارها را کسی جز آموزگار فطرت به آنان نیاموخته بود. چقدر بی انصافند کسانی که منافع کوچکشان آنها را وا می دارد تا این معجزه انقلاب اسلامی را ساخته و پرداخته بیگانگان و «انقلاب مخملین» بنامند.» (بیانیه شماره 5 میرحسین موسوی 30 خرداد 1388)

    16- تحریک و تشجیع

    در این روش با شیوه تحریک، چهره بی رحم و ضدانسانی (واقعی یا ساختگی) از دشمن به نمایش می گذارند و با ترسیم چهره ای از قربانیان این بی رحمی ها، سعی می کنند بر روی حالات و رفتار مخاطبان تاثیر بگذارند و حس دفاع از دین، نژاد، وطن، افراد و یا قومیت، حس تنفر از مخالفین و... روحیه تلاش بی وقفه به سوی هدف را در مخاطبان پرورش می دهند. در این خصوص، موسوی با ایراد سخنانی خلاف واقع علیه نظام و ایراد اتهامات متعدد در بیانیه های خویش مانند «طرح بازی بزرگ توسط مقامات»، «حاکمیت دروغ و استبداد»، «روند پرمخاطره»، «تخلفات و کارشکنی های متعدد و نارسایی های گسترده»، «تزلزل ارکان نظام»، وجود «توجیه گران دروغگو» در نیروهای مؤثر نظام، «برخوردهای غیرقانونی و خشونت بار با منتقدان» منجر به مصدومیت و شهادت هموطنان، «اقدامات وحشیانه در کشتار مردم»، «برخوردهای سبعانه» و «حمله به بانک ها و ادارات و اموال مردم توسط اصحاب»، «تقلب و دروغ برای تکمیل طرح خود» خوراک مورد نیاز رسانه های بیگانه را فراهم آورده و در این راستا خوراک عملیات روانی دشمن را مهیا و به تحریک احساسات مخاطبین و افکار عمومی پرداختند.

    در این راستا، شبکه «بی بی سی» با سوءاستفاده از قتل مشکوک خانم ندا آقاسلطان سعی کرد از این هموطن مقتول اسطوره ای برای نشان دادن خشونت نظام بهره برداری کند.

    سوژه قتل طوری انتخاب شده که تا حداکثر ممکن، افکار عمومی بسیاری را تحت تأثیر قرار دهد. خانم، جوان، خوش رو و دانشجو. فیلم و خبر کشته شدن این مرحومه با آب و تاب از نحوه کشته شدن و حتی اطلاعاتی انحرافی و بدون سند از قاتلان فرضی بلافاصله در اینترنت پخش شده و هواداران مجاهدین خلق (منافقین) در اروپا و آمریکا بلافاصله با چاپ عکس های بزرگی از این مرحومه، تظاهرات راه انداخته اند و نیروهای امنیتی کشورمان را خشن و خونخوار معرفی می کنند.

    17- اقدامات تروریستی

    ترور، انفجار و اقدامات مخرب همچون آتش زدن اموال و امثال آن از جمله اقداماتی است که دشمنان برای تاثیرگذاری بر اراده ملت ها از آن بهره می برند. این اقدامات به منظور عقب نشینی مخاطبین همراه، ایجاد ترس در آن بمنظور سست کردن اراده و تضعیف روحیه و قدرت نمایی دشمن انجام می پذیرد. البته این اقدامات در هر جامعه ای متناسب با فرهنگ آن جامعه و مردم متفاوت بوده و عکس العمل ها هم فرق می کند از آن جمله می توان به روحیه ایثارگری و شجاعانه مردم همیشه در صحنه ایران که در مقابل چنین اقداماتی عکس العمل های مشخص دارند اشاره می شود. در همین خصوص ایادی نظام سلطه از قبل انتخابات این روش و تاکتیک را برگزید. به موارد زیر توجه کنید؛

    «بمب گذاری و انفجار در مسجد امام علی(ع) در زاهدان»، «بمب گذاری در هواپیمای مسیر اهواز- تهران»، «به آتش کشیدن مسجد لولاگر واقع در تقاطع خیابان آذربایجان و خیابان نواب توسط اغتشاشگران» و «حمله به پایگاه بسیج در شامگاه 25 خرداد که منجر به قتل تعدادی از هموطنان شد.»

    18- ارعاب و تهدید

    از جمله شیوه های موثر رعب و وحشت در صفوف مخاطبان و مردم می باشد، استفاده از حربه تهدید و ایجاد رعب و وحشت میان نیروی درگیر به منظور تضعیف روحیه دشمن و سست ساختن اراده آنان است. در این روش متخصصان جنگ روانی می کوشند آینده ای مبهم و تاریک توام با سختی و مشکلات فراوان برای مخاطبین و کسانیکه تلاش دارند با مخالفینش همکاری کرده و یا او را مورد پشتیبانی و حمایت قرار دهند، ترسیم نمایند. از برخی اقدامات و مطالب عنوان شده چنین هدفی برداشت می شود.

    «البته در موقع مناسب انحرافات و حق کشی های ناگفته انتخابات و اعمال دولت نهم در اختیار مردم و تاریخ قرار خواهد گرفت»، «بی شک بخشی از مردم و احزاب و جریانها این وضع را بیش از این برنمی تابند و آتش فشانهایی که از درون سینه های سوزان تغذیه می شوند، در جامعه شکل خواهد گرفت که نمونه های آن را در اجتماعات انتخاباتی در میدانها، خیابانها و دانشگاه ها مشاهده می کنیم»، «از جناب عالی با توجه به مقام و مسئولیت و شخصیتتان انتظار است برای حل این مشکل و برای رفع فتنه های خطرناک و خاموش کردن آتشی که هم اکنون دودش در فضا قابل مشاهده است، هرگونه که صلاح می دانید اقدام مؤثری بنمایید و مانع شعله ورتر شدن این آتش در جریان انتخابات و پس از آن شوید.» (بخش هایی از نامه سرگشاده هاشمی رفسنجانی به مقام معظم رهبری)

    در عملیات و جنگ روانی شیوه های دیگری نیز غیر از موارد یاد شده وجود دارد که برخی از آنها نیز در ایام اخیر استفاده شد اما به دلیل طولانی شدن این مکتوب، فقط به ذکر عناوین، تاکتیک ها و روش ها اکتفا می شود. در شماره های آتی ابزار عملیات روانی مورد بررسی قرار می گیرد.

    بخش ششم: ابزارهای مورد استفاده در عملیات روانی :

    برای عملیاتی کردن شیوه ها و تاکتیک های عملیات روانی درجنگ نرم نیازبه ابزار و تجهیزات وامکانات خاصی می باشد.رسانه ها به جهت نوع کارکرد، ابزاری موثربرای اجرای مقاصد متخصصان عملیات روانی به شمار می رود. دست اندر کاران جنگ نرم، رسانه ها و ابزار های عملیات روانی را به سه یا چهار گروه تقسیم می کنند که البته در این مکتوب به دلیل فراوانی ابزار ها و استفاده گسترده سردمداران جنگ نرم و مخالفان در انتخابات ریاست جمهوری، آن را می توان به شش گروه؛ شامل ابزارهای دیداری، شنیداری، نوشتاری یا مکتوب، الکترونیکی، کمکی و انسانی تقسیم کرد. بر همین اساس هر یک از ابزارها متناسب با به کارگیری وبیان مصادیق آن  مورد ملاحظه قرار گرفته است. با توجه به اینکه رسانه ها در اختیار نظام سلطه قراردارد. وبا اعتراف سران نظام سلطه و اعتقاد برخی شخصیت ها، که رسانه نه در بیان و کشف حقیقت که برای فریب، تبلیغ، سلطه و... مورد بهره برداری قرارمی گیرد. درج اظهارنظر برخی از مسئولان و صاحب نظران داخلی و خارجی دراین خصوص بی تاثیر نیست.

    "،شاید مردم آمریکا هرگز متوجه نشوند که آیا انتخاباتی که اخیرا در ایران برگزار شد صحت داشت یا آنکه تقلبی صورت گرفته بود. رسانه های آمریکا به عنوان ابزار تبلیغاتی عمل می کنند نه ابزار انتقال حقیقت."( پاول روبرتس Paul Roberts دستیار وزیر خزانه داری آمریکا در زمان ریاست جمهوری ریگان)

    آیت الله خاتمی در خصوص تاثیر رسانه های غربی درتشدید اغتشاشات چنین عنوان می نمایند : از دولت محترم انتظار می رود که از بخشی از رسانه های اروپایی که آتش بیار های برخی آشوب های اخیر شده اند و به دروغ برخی شائبه ها را در سطح جامعه از جمله کشته شدن خانمی که غرب یک معرکه ای برای وی به راه انداخته است، تصمیم قاطع اتخاذ کرده و این رسانه های دروغ پرداز نیز بدانند که زمستان تمام می شود و سیاهی آن برای آنها باقی می ماند.

    نظام سلطه حتی برای بی اثر کردن رسانه های دیگرکشور ها نیز برنامه ریزی می کند.در این رابطه سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه اسنادی در خصوص کارشکنی رسانه های غربی در امور داخلی ایران در دست است، گفت: "حجم خشونت ها پس از کشته شدن چند نوجوان در فرانسه بسیار بالا بود اما آیا CNN و BBC برای آن مسئله هم برنامه ای داشتند؟ این که حقیقت است که امروز شبکه CNN آموزش هک کردن سایت های اینترنتی، دولتی و خبرگزاری های معتبر ایرانی همچون ایسنا را می دهد."

    یا رئیس رسانه ملی در مورد اینگونه مطرح کردند:ارسال پارازیت و اختلال در برنامه های تلویزیون به خصوص آیتم های مناظره نامزدها از مناظره رضایی و کروبی آغاز و در مناظره میرحسین و احمدی نژاد به اوج خودرسید.

    پس از بررسی های کارشناسان رسانه ملی مشخص شداین سیگنال های ایذایی از کویت، امارات و سرزمین های اشغالی ارسال می شود اما با توجه به آنکه ماهواره های مخابراتی به ابزارهایی مجهزند که می تواند محدوده جغرافیایی فرستنده را تشخیص دهد ولی این اطلاعات فقط در اختیار مدیران شبکه ماهواره ای اینتل ست است از همین رو به دلیل عدم همکاری مدیران این ماهواره، مکان دقیق و جزئیات بیشتری از این اقدام تخریبی به دست نیامده است.(منهدس ضرغامی رئیس صدا و سیما)

    روزنامه گلوبو که خبرنگار خود را به ایران اعزام کرده، در باره استفاده مخالفان از رسانه ها، می نویسد: رقابت اصلی میان محمود احمدی نژاد و میرحسین موسوی است، احمدی نژاد سعی دارد دومین دوره ریاست جمهوری خود را تثبیت کند و در مقابل رقیب اصلی وی موسوی با استفاده از شبکه ارتباطی اینترنتی و رسانه های مختلف در نظر دارد به پیروزی دست یابد.

    سناتور جان مک کین کاندیدای جمهوری خواهان در 2008، در خصوص بهره گیری از رسانه ها برای کمک به مخالفان چنین می گوید: ارتقای رادیو و تلویزیون صدای آمریکا و همچنین کمک به ایرانیان برای دستیابی به سایت های اینترنتی نظیر تویتر، فیس بوک و یو تیوب از اهداف آمریکا است.

    با توجه موارد کلی گفته شده در خصوص ابزارهای جنگ نرم گروه های مختلف ابزارها مورد بررسی قرار می گیرد.

    1- ابزارهای دیداری شامل: شبکه های  تلویزیونی ماهواره ای، گزارشات تصویری خبرگزاری ها،  تهیه و تولید سی دی مختلف تصویری، ساخت فیلم های تبلیغی و مستند، تولید و پخش نما آهنگ و...

    مفسرروسی تلویزیون بی بی سی درباره تاثیر شبکه های تلویزیونی ماهواره ای در مخاطب ایرانی می گوید: همین چند روز پیش دانشجویی ایرانی در برنامه بی بی سی شرکت کرد و در پاسخ به این سوال که "اکنون چه کسی چهره شما در جهان را به نمایش می گذارد؟ " پاسخ داد: اکنون "بی بی سی فارسی " در درجه اول قرار دارد. برنامه تلوزیونی"صدای آمریکا " رتبه دوم را داراست، "تویتر " در درجه سوم و "فیس بوک " در رده چهارم اهمیت قرار دارد. (خبرگزاری فارس)

    بهره گیری مخالفان از شبکه های ماهواره ای با برنامه ریزی قبلی صورت می گیرد. این مورد را یکی از سایت ها ایگون شرح می دهد: مهدی هاشمی فرزند (آیت الله)اکبر رفسنجانی اواخر اسفند 1387، قرادادی را با یک واسطه با شبکه فارسی BBC ، امضا کرده است. بر اساس این قرارداد، شبکه فارسی BBC ، موظف است برخی از فیلم‏های مستندگونه‏ای که از ایران برای این شبکه ارسال می‏شود و در چارچوب استانداردهای BBC ، است را پخش نماید. (اصول‏نیوز)

    فیلم سازی برای یک ماجرا، از تیراندازی به ندا و انتشار فیلم کوتاهی از آخرین لحظات زندگی و جان دادن او آغاز شد.

    این فیلم به سرعت، ابتدا در فضای اینترنت و سپس در رسانه های جهان منتشر و متعاقب آن، فشارهای سیاسی و تبلیغی علیه جمهوری اسلامی در جهان تشدید شد.

     البته قابل ذکراست که شبکه های مختلف ماهواره ای کشور های غربی، عربی و... در جهت دهی افکار، ایجاد شک و شبهه وتردید در مخاطبان ایرانی با پخش هزاران ساعت برنامه زنده خبری، گزارشی و تولیدی از رسانه های دیداری در جهت اهداف خود به عملیات روانی علیه انقلاب اسلامی اقدام نمودند.

     از دیگر تولیدات دیداری تهیه، تدوین میلیونها نسخه از سی دی «نود سیاسی» علیه رئیس جمهور نهم بودکه در گستره وسیعی توزیع شد.

    2- ابزارهای شنیداری مورداستفاده قرار گرفته شامل : رادیو، موسیقی، سخنرانی، آهنگ، سرود و... می باشد که مخالفان و دشمنان انقلاب اسلامی با بهره گیری فراوان از تولیدات و ابزارهای شنیداری همچون خبرپراکنی، گزارشات لحظ ای با استفاده از صدها شبکه رادیویی و ساخت ده ها موزیک،آهنگ، شو، ترانه و نمآهنگ، به کمک یکی از کاندیدا های مخالف آمده و بعد از انتخابات نیز در شیپور تغلب و اغتشاش دمیدند. گفته های برخی شخصیت های آمریکایی و... در این خصوص قابل تامل است.

     گراهام، مک کین وجو لیبرمن گفتند: که قصد دارند رادیوی خبری مورد حمایت آمریکا در ایران را ارتقا دهند.

    مک کین گفت که قانونگذاران در تلاش هستند تا بودجه رادیو فردا که بخشی از رادیو آزادی است را افزایش دهند

    همچنین مخالفان برای رسیدن به هدف وتاثیر گزاری بر مخاطبین با برنامه ریزی برای انجام هزاران سخنرانی توسط کاندیدا ها و حامیان آنان و... با بهره گیری از تاکتیک های عملیات روانی در جهت تضعیف نظام اسلامی گام برداشتند.

    3- ابزارهای نوشتاری مورد استفاده شامل: روزنامه، نشریات، جزوات، پوستر، اعلامیه، بیانیه، تراکت،کتاب، شبنامه، خبرنامه، اوراق تبلیغی که جزء لاینفک ابزارهای جنگ نرم است که نظام سلطه تاکنون در جنگهای جهانی اول و دوم، جنگ ویتنام، جنگ کره، جنگ بالکان و به ویژه در دو جنگ خلیج فارس علیه عراق به خوبی از آن بهره برده اند.

    در اتنتخابات 22 خرداداین بخش از ابزار ها به طور وسیعی توسط کاندیدا ها مورد استفاده قرارگرفت.که می توان، شمارگان نسخ و اوراق چاپ شده را به صد ها میلیون برگ تخمین زد. به گونه ای که هر تجمعی که برگزار می شد کف خیابان ها از انواع اوراق تبلیغی و انتخاباتی فرش می شد. شبنامه های تهیه شده توسط ستادهای برخی کاندیدا ها علیه یک کاندید در شهرهای مختلفی پخش شد، به ویژه در شهر قم واستان های کردستان و سیستان و بلوچستان. برخی ازروز نامه های داخلی و خارجی قبل وحین و به ویژه بعد از انتخابات به وفور برطبل شایعه، تشکیک، تقلب، تحریک افکار، التهاب آفرینیو... کوبیدند. هزاران مقاله و گزارش درسه مرحله انتخابات علیه نظام اسلامی به ویژه دولت نهم و دهم به رشته تحریر در آمد.

    4- ابزارهای الکترونیکی مورد استفاده شامل : اینترنت، موبایل، تلفن، فکس و... که این پدیده نو ظهوربار بسیاری از دیگر ابزار ها را هم به دوش کشید از جمله استفاده ویژه از تلفن همراه و بخش پیامکی و بلوتوثی آن بسیار مورد توجه بود.که البته در این بین انترنت با تمام توانمندی و ظرفیتی که دارد بخش وسیعی از این مسئولیت را به عهده داشت.

    توجه ناگهانی رسانه های بیگانه به سوی سایت هایی همچون یو تیوپ ، تویتر ، فیس بوک و... از یک سو وتحول به وجود آمده در این سایت ها وایجاد زبان فارسی در آنها آن هم به شکل ناگهانی از سوی دیگر سئوال زیادی را در میان تحلیلگران در رابطه با نحوه شکل گیری این نوع رویکرد با وجود تمام پیش نیازهای آن به وجود آورد.

    به اعتقاد کارشناسان صهیونیستی امروز شبکه اینترنت به یکی از مهمترین منابع شکل گیری وانتقال اخبار ایران به رسانه های غربی تبدیل شده است، اما این اعتقاد وطرز تلقی چگونه به وجود آمده ومهندس ومدیر آن چه طرف هایی هستند. قابل تامل است؟

    با نگاهی به سایت تویتر ملاحظه می کنیم که وزارت امور خارجه آمریکا برای ادامه فعالیت این سایت به  رغم نیاز آن به تعمیرات اساسی وارد عمل شد تا این تریبون اطلاع رسانی غربی در این برهه خاص همچنان فعال باقی مانده وبتواند اطلاعات مخالفان جمهوری اسلامی را منتشر کند.

    ودر مقابل دولت آمریکا در خصوص سایت های ایرانی برعکس عمل نموده وبرخی از آنان را تعطیل کرد. در رابطه ذکر این نکته ضروری است.آنچه در قوانین بین المللی آمده است، کسانی که قصد دارند سایت ها یی را تعطیل کنند، باید به مالک سایت یا سرور فرصت بک آپ گیری بدهند اما پلیس آمریکا بدون هشدار و اجازه بک آپ گیری این سایت ها (سایت های ایرانی) را در آن برهه خاص از دسترس خارج کرد. تنها دلیل اعلام شده برای مسدود کردن این سایت ها، انتشار یک خبر در یکی از این 80 سایت بود که محتوای آن عکس هاییدر معرفی برخی ازآشوبگران بود، و این در حالی است که صدها هزار سایت در حمایت از اغتشاشگران در حال فعالیت بوده و هستند.

    مک کین نماینده جمهوری خواه در استفاده از اینترنت گفت: در زمان جنگ سرد ما برای مخالفان لهستانی دستگاه های چاپ را فراهم کردیم تا آنها بتوانند اطلاعات را منتشر کنند اما امروز تویتر، فیس بوک و یو تیوب مدل امروزی دستگاه های چاپ هستند. (خبرگزاری فارس)

     باز در رابطه با بهره گیری دشمنان انقلاب اسلامی از فضای سایبر می توان به اظهار نظر یکی از نخبگان عرب اشاره کرد. محمد حسنین هیکل نویسنده و اندیشمند مصری؛"کشورهای خارجی را مسئول دخالت در آشوب ها و اغتشاشات خیابانی در ایران دانست و تاکید کرد: در حوادث داخلی اخیر ایران به سختی می توان دست های ایادی و مزدوران خارجی را نادیده گرفت. پیش از برگزاری انتخابات ایران هزاران سایت اینترنتی تاسیس شد که صاحبان آن تلاش می کردند مردم را سر درگم کرده و آنها را برای اعتراض به نتایج انتخابات تحریک کنند و بسیاری از این پایگاههای اینترنتی توسط اسرائیل راه اندازی شده بود."(خبرگزاری فارس)

     نقش دانشگاه کلمبیا در بهره گیری از فضای سایبری برای آموزش مخلفان  در جهت نقش آفرینی آنان در اغتشاشات و ناآرامی های اخیر با برگزاری سمینارآموزشی نیز غیرقابل انکاراست: هدف اصلی این سمینارآن بود تا وبلاگ نویسان بتوانند با آموزش آخرین روش ها و تکنیک وبلاگ نویسی در نقش هماهنگی و رهبری جنبش های اجتماعی و اعتراضات خیابانی نقش خود را ایفا کنند. دانشگاه کلمبیای آمریکا در نیویورک روزهای پنج شنبه و جمعه 14 و 15 آذر سال گذشته سمیناری دو روزه با عنوان نقش وبلاگ نویسان در هماهنگی و ایجاد و گسترش جنبش های اجتماعی و اعتراضی در کشورهایی که دیکتاتوری و استبدادی نامیده شده اند، برگزار کرد که کارشناسان رسانه ای و وبلاگ نویسانی از کشورهای ایران ، لبنان و چند کشور عربی و آسیایی در آن حضور داشتند . (سایت الف، شنبه ۶ تیر۱۳۸۸)

    البته استفاده ای که دشمنان از اینترنت و فضای سایبری علیه نظام نموده و می نمایند بسیار گسترده و وسیع می باشد اما باتوجه به محدودیت های صفحه اختصاص یافته روزنامه و همچنین طولانی شدن مطلب از آن ها صرف نظر شده است.

    5- ابزار های کمکی استفاده شده در عملیات روانی در انتخابات اخیرشامل:  خودرو، نمادها ،ابزار های تزئینی وسایل تبلیغی و... می باشدکه در این انتخابات  از تعداد زیادی خودرو برای نصب پوستر وهمچنین نماد انتخاباتی (نوار های سبز) وستاد های  سیار انتخاباتی استفاده شد.

    با تولید انواع مختلف وسایل تزئینی و مورد استفاده مخاطبان به رنگ سبز سعی در پوشش فضای محیطی و پیرامونی  انتخابات نمودند. در این خصوص از تولید و پخش انواع مانتو، روسری، شال، کمربند، دست بند، مچ بند، انگشتر، موبند، سربند، گیره مو،دستکش، تی شرت،کلاه، کیف، کفش و... برای فضاسازی و پوشش تبلیغی به وفور استفاده شد.

    6- انسان به عنوان ابزاری برای مقاصد باندی و گروهکی نیز مورد بهره برداری قرار گرفت، که می توان به اقدامات چهره به چهره، جاسوسی، اعلام مواضع،و استفاده از چهره های هنری، ورزشی و... اشاره کرد.

    نخبگان و برجستگان؛ ابزاری در دست نظام سلطه

    یکی از ترفندهای نظام سلطه بهره گیری ابزاری از انسان هاست، نخبگان ابزاری در اختیار نظام سلطه برای پیاده کردن اهداف پلیدشان است. البته این موضوع جامعیت نداشته و همه نخبگان را شامل نمی شود اما آنقدر زیاد و قابل توجه است که به ابزاری موثر تبدیل شده است با نگاهی به متن کتاب «جنگ سرد فرهنگی سیا در عرصه فرهنگ و هنر، نوشته فرانسیس استانرساندرس» که از سوی بنیاد فرهنگی پژوهشی غرب شناسی در 820 صفحه در سال 1382 ترجمه و چاپ شده، نشان از آن دارد که نظام سلطه برای غلبه بر دیگر کشورها به ویژه اتحاد جماهیر شوروی و اروپای شرقی از این ابزار نهایت استفاده را نموده. وی در فصل دوم کتاب از شعرا و نویسندگان، سردبیران، گزارشگران و ... چون رابرت لول، نیکولاکیا رمونته، آرتور شلینجر، ویلیام فیلیپس، فلیپ راو، آرنولد بیچمن، دیوید دوبینکی، کارلیس لامونت، جی.پی. مورگان و در فصل پنجم به برگزاری کنفرانس مهمی که نماینده وزرات دفاع امریکا از این کنفرانس به عنوان عملیات ظریف و محرمانه که در بالاترین سطح روشنفکری برگزار شد به عنوان جنگی غیرمتعارف در بهترین شکل خود ستایش شده یاد نموده که در این کنفرانس بیش از 200 نفر از اروپا و امریکا شرکت نموده که از جمله آنان آرتور کاستلر و همسرش، ژان پل سارتر، سیمون دوبوار(فمینیست)، کاستر، آلبرکامو، خیمزتن فارل، تنسی ویلیامز، رابرت مونت کومری، دیوید لیلینتال، سول لویتاس، کارسون مک کولرزسار، جورج شویلر، مارکی یرگان و .... شرکت داشتد وی در فصل ششم کتاب به حضور شخصیتهای معروف علمی، هنری، نویسندگان و روزنامه نگاران و دانشمندان اشاره نموده و از افرادی چون برتراندراسل (ریاضی دان) نام می برد.

    در فصل نهم کتاب، نویسنده از تمجید هنری کیسنجر از پیوستن نخبگان آمریکایی به طرحهای سازمان سیا اشاره نموده و به جذب نقدینگی، دریافت کمک و حمایت 170موسسه از جریان نقدینگی سیا که شامل موسسات خیریه و سرمایه گذاری و ... اشاره می نماید.

    و به کنفرانس بین المللی موسیقی قرن بیستم، اجرای کنسرت هایی از طریق کمیته اروپای آزاد در راستای اهداف سازمان سیا پرداخته است.

    البته نویسنده دراکثر فصل های 26گانه به حضور نخبگان، سیاسی، علمی، فرهنگی، هنری، خیریه، سرمایه دار، مطبوعاتی، که خودشان را وتوانمندیشان را در اختیار سازمان سیا قرار داده بودند می پردازد. (خوانندگان محترم می توانند معرفی و خلاصه این کتاب راکه توسط نویسنده مقاله در فصلنامه عملیات روانی شماره 14 و سایتهای arnet.ir  , antiwar.ir چاپ و نشریافته مطالعه نمایند.)

    حال با توجه به شرح بالا، اتفاقات و حضور در صحنه، برخی از همین جنس افراد که به نوعی نخبه نیز هستند در قبل و بعد از انتخابات بی دلیل نیست هر چند نام بردن ازبرخی دلیل بر وابسته دانستن آنان نیست لاکن اقدام آنان عین اهداف دشمن را تامین نموده است.

    در این خصوص می توان به اقدامات و تحرکات و موضع گیریهای شیرین عبادی اشاره نمود که شاید نظام سلطه با اهدای جایزه نوبل، ایشان را برای چنین مواقعی تراشیده بود، یا تحریکات افرادی چون کدیور که دشمن از او بعنوان آیت الله یاد نموده و یا محسن مخلباف که طی سالیان گذشته فیلمهایی را علیه اسلام، انقلاب ساخت و درسال گذشته پذیرش تبعیت فرانسه را به ایرانی بودن ترجیج داد از آن جمله اند که به موضع گیریهای سفت و سخت به نفع کاندیدایی روی آوردند.

    یا شنیدن حرفهای آقایان و خانمهای هنرمند همچون کامبوزیا پرتوی، حمیدنژاد، یحیوی، سهیل محمودی، لیلی رشیدی، بهاره رهنما و .... در مجموعه ورزشی 12هزار نفری آزادی در دوم خرداد نیز می تواند به ابزاری بودن برخی از برجستگان در موقعیت های حساس اشاره نمود. یا ساخته شدن فیلم مستند مشکوک یکی از کاندیدها توسط هنرمندی چون مجید مجیدی نیز در همین راستا قابل ارزیابی است و یا برخوردو اعتراض غیر منطقی آقای شجریان به صداوسیما، هنرمندی که در حوزه انقلاب، امام، دفاع مقدس، اسلام، حقوق بشر، فلسطین، غزه، مظلومان عالم و ... فاقد اثر است به عنوان نمونه دیگری برشمرد. صدور نامه توسط چهارتن از کارگردانان این کشور نیز بعد از انتخابات در اوج هجمه دشمن و اقدامات اغتشاش گران نیز آنان را در حد ابزاری در دست مخالفان، احزاب و گروهها تنزل داد.

    تراته خوانی گوگوش برای یک جریان و تقدیم آهنگی توسط شادمهر عقیلی،نمآهنگ های ساخته شده در این خصوص .... نیز در این راستا قابل تامل است.

    پیوستن برخی اعضای کانون منحله نویسندگان به حامیان اغتشاش از جمله سیمین بهبهانی با سرودن شعری که در سایت مدرسه فمینیستی منتشر نمود و نظام را تهدید و آشوبگران را تحریک نموددر همین راستا قابل ارزیابی است.

    "اقدام شجاعانه! بازیکنان تیم ملی؛ حضور با دست بند سبز در زمین فوتبال نیز از این نوع است." چند بازیکن تیم ملی ایران در اقدامی افتخارآمیز با دست بندهای سبز در میدان مسابقه با کره جنوبی حضور یافتند.به گزارش کلمه، علی کریمی، مهدی مهدوی کیا، مسعود شجاعی، جواد نکونام، حسین کعبی در مسابقه امروز با کره جنوبی با دستبند سبز به میدان رفتند.( سایت کلمه، 27خرداد ۱۳۸۸)

    بان کی مون دبیر کل سازمان ملل بیانیه داده بود و در آن از کلماتی استفاده کرده بود که به نظر می رسد تکرار بیانیه سنای آمریکا بود.(ایرنا)

     سرپلهای آن آشوبها (18تیر) - همچون منوچهر محمدی، احمد باطبی، محسن سازگارا، علی افشاری و... اکنون به استخدام رسمی سازمان سیا در آمده اند. مطمئن باشید طولی نخواهد کشید که عناصر اصلی کودتای مخملی ناکام اخیر نیز سر از دامان شیطان بزرگ در خواهند آورد و مگر عطاءالله مهاجرانی نبود، که در استودیوی BBC به طور زنده برای اسلام و نظام خط و نشان می کشید؟! و باز مگر غلامحسین کرباسچی را در VOA ندیدید که چگونه برای تلویزیون سازمان سیا خوراک تبلیغاتی مهیا می کرد؟

    دبیر کل سازمان ملل متحد در بیانیه خود نوشته است  :"وضعیت در ایران موجب نگرانی جامعه بین المللی است" وی همچنین خواستار "توقف فوری بازداشت ها، تهدیدها و استفاده از زور "شده است. ، از مقام های ایرانی خواسته شده تا از کاربرد خشونت و قوه قهریه برای برخورد با معترضان به نتایج انتخابات خودداری شود.( سایت عصر ایران)

    عبدالحسن برزیده، کمال تبریزی، مجید مجیدی و سیدرضا میرکریمی در روز ـ 25 خرداد ماه ـ نامه ای را خطاب به میرحسین موسوی منتشر کردند. ".... جوانان را که گسسته از انقلاب می نمودند، با تمسک به اهل بیت عترت و طهارت، به جریانی عظیم در صحنه بزرگ انقلاب بدل ساخت، این تلاش را ارج می نهیم و بزرگ می شماریم. همه توفیق بزرگ شما، که از دیده های ملت بزرگ ایران، منتخب محبوب ملتید، آن بود که بخش عظیمی از جمعیت خاموش را به صحنه آوردید، جمعیتی که نامردیها و ریاکاری ها را به چشم می دید و لاجرم سکوت پیشه کرده بود." (سایت کلمه)

    البته از دیگر ابزار ها همچون اعتصاب نیز خواستنداستفاده کنند. در ای رابطه همزمان با فروکش کردن اغتشاشات خیابانی و ناامید شدن مخالفان جمهوری اسلامی، در آن روزها تلاش گسترده ای صورت گرفت تا  اعتصاب بعنوان نماد اعتراض به نتیجه انتخابات در دستور کار گروههای مختلف جامعه قرار گیرد. به رغم تبلیغات و جوسازیهای گسترده این پروژه نه تنها مورد توجه کارکنان و کارمندان دولتی و غیردولتی قرار نگرفت که با بی توجهی بازار هم همراه شد . 

    اگرچه با انتشار اخبار کذب و استفاده از تصاویر قدیمی و مناسبتی تلاش شد اعتصاب در بازار واقعی و فراگیر جلوه داده شود اما عدم اقبال بازار از این موضوع باعث گردید که حتی رسانه ها و بنگاههای خبرپراکنی خارجی هم به شکست این پروژه اعتراف کنند . ( جهان نیوز )

    منابع:

    1.  فصلنامه عملیات روانی، سال دوم، شماره7.

    2. الیاسی، محمدحسین  افکار عمومی آمریکا وعملیات روانی دستگاه حکومتی وتبلیغاتی آن کشور برای مجاب سازی؛ فصلنامه عملیات روانی، سال اول، شماره2تهران: 1382

    3. تانکارد جیمز و سورین ورنر، نظریه های ارتباطات، ترجمه علیرضا دهقان، انتشارات دانشگاه تهران، تهران: 1381

    4. پراتکانیس، آنتونی و الیوت آرنسون ، عصر تبلیغات استفاده وسوء استفاده روزمره از اقناع، ترجمه کاووس سیدامامی و محمدصادق عباسی، انتشارات سروش، تهران: 1379.

    5. داقرتی، ویلیام. جنگ روانی، تبلیغات وجنگ روانی، ترجمه حسین حسینی، انتشارات دانشگاه امام حسین (ع).چاپ دوم، تهران: 1377

    6. سلطانی فر، محمد وشهناز هاشمی، پوشش خبری، انتشارات سیمای شرق، تهران: 1382

    7. شیرازی، محمد، جنگ روانی وتبلیغات مفاهیم و کارکردها، انتشارات نمایندگی ولی فقیه در سپاه، تهران: 1376

    8. لطفیان، ابراهیم،عملیات روانی در نبرد سلطه، فصلنامه عملیات روانی، سال دوم، شماره7 تهران1383

    9. محمدی نجم، سیدحسین (1384). فصلنامه عملیات روانی، سال سوم، شماره 9.

    10. نصر، صلاح (1380). جنگ روانی، ترجمه محمودحقیقت کاشانی، سروش،  چاپ دوم، تهران:.

    11. www.farsnews.ir

    12. www.mahrnews.ir

    13.www.tabnak.ir

    14. http://www.fardanews.com/

    15. http://www.asriran.com/

    16.  http://www.isna.ir/ISNA/

    17. http://alef.ir/1388/

    18. قلم نیوز

    20 . سایت کلمه

    21. Lee A.M, and E.B Lee (1939). The Fine Art of Propaganda: A Studyof Father Coughlins Speeches. xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />New york; Harcourt, Brace, and copany.

    22. Sepal. Tina (2002). New Warsand Old Strategies: From Traditional Propaganda to Information

     



    خبر
    شماره مطلب: 20024
    دفعات دیده شده: ۲۳۱۵ | آخرین مشاهده: ۱۵ ساعت پیش