-
کدام شیر در کمین ملت های منطقه نشسته است
چهارشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۱ ساعت ۱۰:۲۱
رزمایش "شیر در کمین" در حالی وارد آخرین روز عملیاتی خود شد که همچنان پنهان کاری های زیادی درمورد ماهیت عملیات صورت گرفته در اردن تحت پوشش این رزمایش وجود دارد؛ مخفی کاری ها در این رزمایش به حدی بوده است که در هفته های اول آن حتی نام کشورهای شرکت کننده دراین رزمایش که رسانه های اردنی آن را بالغ بر 19 کشور ذکر می کنند، اعلام نشد و البته هنوز هم تعدادی از این کشورها ناشناخته مانده اند و از سوی دیگر، از ماهیت تمرین های نظامی آنها نیز
رزمایش "شیر در کمین" در حالی وارد آخرین روز عملیاتی خود شد که همچنان پنهان کاری های زیادی درمورد ماهیت عملیات صورت گرفته در اردن تحت پوشش این رزمایش وجود دارد؛ مخفی کاری ها در این رزمایش به حدی بوده است که در هفته های اول آن حتی نام کشورهای شرکت کننده دراین رزمایش که رسانه های اردنی آن را بالغ بر 19 کشور ذکر می کنند، اعلام نشد و البته هنوز هم تعدادی از این کشورها ناشناخته مانده اند و از سوی دیگر، از ماهیت تمرین های نظامی آنها نیز اطلاع دقیقی در دست نیست.
همچنین کشورهای اصلی شرکت کننده دراین رزمایش با وجود ادله زیادی که در مورد ارتباط این تمرین نظامی با حوادث سوریه وجود دارد، همچنان اصرار دارند این گونه وانمود کنند که این رزمایش ارتباطی باحوادث سوریه ندارد و تمرینی است که از دو سال پیش برگزاری آن قطعی شده است.نامی مشکوک برای رزمایشی غربی - صهیونیستی - عربیکارشناسان درباره انتخاب نام این رزمایش (الأسد المتأهب) نظرات مختلفی ابراز کرده اند. از آنجا که امروز نام رئیس جمهور سوریه یعنی "بشار الأسد" در رأس اخبار شبکه های غربی و عربی و صهیونیستی قرار دارد، به نظر می رسد که رژیم اردن و همپیمانان نظامی اش، این نام را با منظور خاصی برگزیده اند.برخی نیز معتقدند که واژه "المُتَأَهِب" را می توان به صورت مفعولی یعنی "المُتأَهَب" نیز خواند و در آن صورت نام رزمایش، بیانگر "الأسد"ی است که در کمین شکارچیان گرفتار آمده و محاصره شده است که کنایه از گرفتار شدن سوریه در کمین 19 کشور همپیمان اردن است.
آیا واقعاً رزمایش شیر در کمین ربطی به سوریه ندارد؟
منابع رسانه ای اما تأکید می کنند که این رزمایش ارتباط مستقیمی با حوادث سوریه دارد و تمرین هایی برای حضور نظامی در سوریه در این رزمایش انجام می شود. شبکه سی ان ان در این راستا به نقل از منابعی اعلام کرد که نیروهای آمریکایی و اردنی، نحوه نفوذ در مراکز داخل سوریه با سلاح های شیمیایی و بیولوژیک را برای حملات احتمالی به سوریه تمرین می کنند. گزارشگر این شبکه آمریکایی افزود؛ آنها خطرات احتمالی استفاده از این سلاح ها در فضای اردن را که شباهت زیادی به شرایط زیست محیطی سوریه دارد، در این رزمایش به بررسی گذاشته اند.
شبکه سی ان ان با بهره گیری از اصطلاحات خاص مقامات آمریکایی اعلام کرد که تمرین هایی را نیز برای امکان دخالت نیروهای بین المللی در طی18 ساعت برای تأمین امنیت 20 مکان حاوی سلاح های غیرمتعارف در سوریه برای جلوگیری از قرار گرفتن در دست نیروهای القاعده انجام داده اند. نحوه تعامل مقامات اردن با گسیل شدن موجی از پناهندگان سوری به این کشور نیز از دیگر موارد تمرین شده در این رزمایش بوده است.
پایگاه خبری عربی پرس نیز به نقل از منابع سیاسی در اردن نوشت که عبدالله دوم پس از توافق با آمریکا اجازه داد تا تحت پوشش این رزمایش، نیروهای ویژه آمریکایی صدها تروریست را برای گروهک تروریستی ارتش آزاد سوریه آموزش دهند.کارشناسان نظامی و امنیتی چه می گویند؟
"ولادیمیر ساژین" کارشناس آکادمی خاورشناسی و رادیو صدای روسیه در زمینه اهداف این رزمایش می گوید: امروز اوضاع در کشورهای مختلف خاورمیانه چندان آرام نیست و از سوی دیگر در رزمایش اردن، دقیقاً کشورهایی حضور دارند که از نظر کارشناسان در فهرست مخالفان سوریه و ایران قرار دارند.
وی افزود: از میان کشورهای عربی، فقط کشورهای پادشاهی سنی مذهب خلیج فارس حضور دارند که همگی مخالف دولت بشار اسد و دولت ایران هستند.
به اعتقاد "الکسی آرباتوف" رئیس مرکز امنیت بین الملل نیز، این رزمایش در کشور اردن، شیوه ای برای فشار بر پرزیدنت بشار الأسد است. او می گوید: این رزمایش نه تنها از نظر ابعاد، که حتی از نظر زمان برگزاری آن نیز قابل توجه است زیرا در شرایط کنونی، برگزاری این رزمایش به نوعی "تجزیه جهان اسلام" است.
وی ادامه می دهد: اکنون اهل سنت و غرب در یک طرف قرار گرفته اند و شیعیان همراه با روسیه، چین و ایران در طرف دیگر قرار دارند.
"مارینا اوتووای" پژوهشگر بنیاد کارنگی معتقد است که دیدار مقامات اردنی با آمریکایی ها برای فراهم کردن زمینه انجام رزمایش "شیر در کمین" ممکن است از ابعادی برخوردار باشد که با وضع جاری سوریه در ارتباط خواهد بود.
ماهیت رزمایش
این رزمایش که ابتدا قرار بود حدود یک هفته به طول بینجامد به طرز مشکوکی از تاریخ هفتم می امسال (هشتم اردیبهشت) آغاز شد و امروز (چهارشنبه) به پایان رسید و بدین ترتیب چهار برابر زمان ازپیش اعلام شده به طول انجامید که هنوز مشخص نیست نیروها و تسلیحات چهاربرابری این رزمایش از کجا تأمین شده است. کشورهای اردن، آمریکا، عربستان سعودی، استرالیا، بحرین، برونئی، مصر، فرانسه، عراق، ایتالیا، کویت، لبنان، اسلوونی، قطر، امارات عربی متحده، انگلیس و پاکستان از جمله کشورهای شرکت کننده در این رزمایش هستند؛ البته با وجود اعلام مقامات رسمی بر اینکه 19 کشور در این رزمایش شرکت کرده اند، نام دو کشور هنوز هم مخفی مانده که با توجه به اخبار منتشرشده، یکی از آنها رژیم صهیونیستی است.
روز نخست هفته آخر این رزمایش، پنجشنبه گذشته با حضور عبدالله دوم، شاه اردن و تعداد دیگری از مقامات کشوری و نظامی اردن و همچنین تعدادی از افسران ارشد عربی و خارجی آغاز شد؛ این بخش در 330 کیلومتری جنوب عَمان پایتخت اردن و در 40 کیلومتری مرزهای عربستان سعودی برگزار می شود.
هفته آخر رزمایش شیر در کمین که با حضور خبرنگاران انجام می شود، شامل تمرین های هوایی جنگنده ها و بالگردهای نظامی آمریکایی و اردنی بوده و در عملیات زمینی نیز درگیری با تانک ها و رگبارها و مسلسل های سنگین به تمرین گذاشته شده است.
همزمانی مشکوک رزمایش با بزرگترین نمایشگاه بین المللی تجهیزات نظامی در قلب خاورمیانه
مقامات اردنی که ظاهراً گسیل شدن سلاح های غربی به اردن به بهانه رزمایش را ناکافی می دانستند، نمایشگاه بزرگی نیز در این کشور ایجاد کردند تا بتوانند با خیالی آسوده تر در مرزهای سوریه مستقر شوند و در زمان مقتصی بدون کمترین فوت وقت، مأموریت آمریکایی خود را انجام دهند. این در حالی است که از ماه ها پیش، از عَمان گزارش می رسد که هتل های این کشور مملو از مبارزانی است که از کشورهای مختلف به اردن آورده شده اند و با آمادگی کامل برای اقدامات تروریستی در سوریه منتظر فرا رسیدن زمان عملیات علیه سوریه هستند.دروازه ورودی نمایشگاه بین المللی جنگ افزار در اردن
نمایشگاه سوفکس وبرنامه های جانبی آن که شامل همایش یگان های عملیات ویژه بود، اخیراً با حضور تعدادی از رؤسای جمهور کشورها و وزیران دفاع و رؤسای ستادهای ارتش و افسران ارشد نیروهای ویژه دریایی و هوایی از منطقه و جهان در اردن برگزار شد.
نمایشگاه سوفکس با حمایت ویژه عبدالله دوم برگزار شد. این نمایشگاه، شامل دو مرحله بود که مرحله اول، شامل نمایش جدیدترین تجهیزات جنگی و امنیتی بود که طی سه روز برگزار شد و مسابقاتی نظیر مسابقه جنگنده ها برای نخستین بار در منطقه از دیگر فعالیت های این نمایشگاه بود و علاوه بر همه اینها، همایش یک روزه نیروهای عملیات ویژه، بخش دیگری از سوفکس بود.
شیر در کمین، بازدارندگی اردنی یا توطئه آمریکایی؟
ابهامات در رزمایش برگزارشده در اردن، به همین جا ختم نمی شود؛ تحلیلگران بر این اعتقادند که حضور 19 کشور در این رزمایش بیش از آنکه حالتی واقعی و نظامی داشته باشد، جنبه تبلیغاتی دارد، چرا که عمده نیروهای انسانی و تجهیزات موجود در آن از سوی سه کشور آمریکا، عربستان سعودی و اردن تأمین شد.
موضوع عجیب دیگر، تعداد نیروهای انسانی شرکت کننده در این تمرین هاست؛ درحالی که از اردن تنها سه هزار و 853 نفر در این رزمایش حضور داشتند وعربستان نیز 800 نیرو در آن دارد، آمریکا شش هزار و237 نیروی نظامی خود را به این رزمایش گسیل کرده و بقیه 16 کشور هم فقط حدود هزار و110 نفر را در این مانور شرکت داده اند. این، نشان می دهد که رزمایش مزبور، بیش از آنکه جنبه اردنی داشته و برای دفاع از این کشور باشد، طرحی منطقه ای است که آمریکا آن را طراحی کرده و حکومت عبدالله دوم به عنوان مزدور آمریکا در منطقه تنها اجرای این طرح را بر عهده دارد.شاه عربستان سعودی، از اسپانسرهای اصلی رزمایش شیر در کمین
اردن فقیر، بودجه رزمایش را از کجا آورده است؟
این در حالی است که بر اساس آمارهای رسمی، اردن در پنج سال گذشته، کمک های نظامی اقتصادی به ارزش چهار میلیارد و 200میلیون دلار از آمریکا دریافت کرده است.
کسری بودجه دولت این کشور و میزان بدهی خارجی اردن که از مرز 20 میلیارد دلار گذشته دلیل دیگری براین نکته است که اردن قدرت تأمین مالی برنامه ریزی و برگزاری این رزمایش بزرگ را ندارد و البته سفراخیر عبدالله دوم، شاه این کشور به عربستان سعودی و دیدار وی با ملک عبدالله بن عبدالعزیز آل سعود، احتمالات دیگری غیر از کمک های آمریکا را نیز مطرح کرده است.
در همین راستا بود که شورای همکاری شیخ نشین های عربی حاشیه خلیج فارس در آخرین نشست خود مقرر کرد که به مدت پنج سال، سالانه نیم میلیارد دلار به اردن کمک بلاعوض کند در حالی که اردن هنوز به عضویت این شورا در نیامده است!پیامدهای دامنه دار شیر در کمین و سوفکسرزمایش بین المللی "شیر در کمین" لحظاتی پیش پایان یافت اما بسترهای برگزاری و پیامدهای آن از جمله تسهیل تحرکات تروریست ها در مرزهای عربستان سعودی، عراق، اردن و لبنان به سوی سوریه و خرید و فروش جنگ افزارها در حاشیه نمایشگاه بین المللی سوفکس و ... همچنان موجود است و بر سر مردم شامات سایه افکنده است؛ سایه ای سیاه و کشدار که بعید است تا چند ماه و شاید چند سال آینده، از سر مردم منطقه دست بردارد.
گزارش
نام منبع: مشرق نیوز
شماره مطلب: 19764
دفعات دیده شده: ۱۰۰۹ | آخرین مشاهده: ۲ ساعت پیش